Cum să prepari cozonacul moldovenesc perfect. Secretul pentru un aluat fin și aromat - Ego.ro

Cum să prepari cozonacul moldovenesc perfect. Secretul pentru un aluat fin și aromat

Cum să prepari cozonacul moldovenesc perfect. Secretul pentru un aluat fin și aromat

Cozonacul moldovenesc este unul dintre cele mai iubite deserturi tradiționale din România, iar rețeta sa se transmite din generație în generație. Însă, pentru a obține un cozonac cu adevărat delicios, este nevoie de respectarea unor trucuri secrete, iar unul dintre cele mai importante detalii este numărul de ouă folosite. Gospodinele iscusite știu că pentru a obține o textură fină și un gust unic, trebuie să folosească un anumit raport de ouă și făină. La fiecare kilogram de făină, secretul este simplu: trebuie să adaugi nici mai mult, nici mai puțin de 10 gălbenușuri. Acest pas face diferența între un cozonac obișnuit și unul cu o culoare densă și un gust inconfundabil.

Ingrediente pentru cozonacul moldovenesc autentic

Pentru a prepara doi cozonaci moldovenești, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kilogram de făină de calitate superioară
  • 10 gălbenușuri
  • 250 g zahăr
  • 500 ml lapte integral
  • 200 g unt gras (82%)
  • 50 ml ulei
  • 50 g drojdie proaspătă
  • o lingură rasă de sare
  • coaja rasă de la o lămâie și o portocală
  • o linguriță de extract de vanilie și esență de rom

În plus, pentru umplutură, vei folosi:

  • 400 g nucă măcinată
  • 4-5 linguri de cacao
  • 100 g zahăr
  • 2 albușuri
  • rahat și stafide, după preferință

Pentru a unge cozonacii înainte de a-i pune la cuptor, vei avea nevoie de un gălbenuș și o lingură de lapte.

Cum se prepară aluatul de cozonac moldovenesc

Prepararea aluatului de cozonac necesită puțină răbdare, dar rezultatele vor merita din plin efortul. Începe prin a pune 150 de grame de făină într-un bol și adaugă treptat 250 de ml de lapte deja fiert, amestecând până obții o pastă omogenă. Lasă acest amestec la răcit. În paralel, dizolvă drojdia cu o lingură de zahăr și puțin lapte călduț, adăugând 1-2 linguri de făină. Lăsă-l la crescut timp de aproximativ 15 minute.

Peste amestecul de făină și lapte, adaugă restul de făină și maiaua preparată anterior. Începe să freci cele 10 gălbenușuri cu sarea, esențele, coaja de citrice și zahărul. Adaugă această mixtură în amestecul de făină, apoi toarnă laptele cald și începe să frămânți aluatul timp de 20 de minute. După ce ai obținut un aluat elastic, adaugă untul topit și uleiul, frământând din nou. Lasă aluatul la dospit aproape două ore, pentru ca acesta să își dubleze volumul.

Formarea și coacerea cozonacului

După ce aluatul a dospit, îl împarți în două părți egale și întinzi fiecare bucată. Apoi, distribuie uniform umplutura (care conține nucă măcinată, cacao, zahăr, albușuri și, opțional, rahat și stafide), rulează aluatul și împletește cele două bucăți de aluat. Așază cozonacii în tăvi tapetate cu hârtie de copt și lasă-i să dospească încă 40 de minute.

Înainte de a-i pune la cuptor, unge-i cu un amestec de gălbenuș și lapte. Coace-i într-un cuptor preîncălzit la 170 de grade, timp de 45-50 de minute, până când aceștia trec testul scobitorii și sunt rumeniți uniform. După ce cozonacii sunt gata, îi poți servi și te vei bucura de un desert tradițional, cu o textură fină și un gust inconfundabil.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face Jojo - Cătălina Grama atunci când vrea să îl împace pe Paul Ipate
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *