Toată lumea iubește pastele cu sos, cu brânză, cu legume sau cu carne. Sunt sățioase, savuroase și se prepară în atât de multe moduri inovatoare. Știm cu toții că pastele tradiționale din grâu, din păcate, aduc și un aport caloric ridicat, mai ales când sunt combinate cu grăsimi sau sosuri grase. Data viitoare când ai chef de paste, de ce să nu încerci ceva puțin diferit? Poți încerca noodles de orez.
Spre deosebire de pastele din grâu, tăițeii de orez au mult mai puține calorii, 107 kcal/ 100gr, cât și un indice glicemic scăzut. Totodată, tăițeii de orez, pe lângă faptul că pot fi incluși în diete hipocalorice, sunt potriviți și pentru cei cu intoleranță la gluten. Noodles sau tăițeii de orez au o istorie lungă și reprezintă o utilizare majoră a orezului.
Noodles sau tăițeii din orez sunt diferiți de pastele obișnuite din grâu. Culoarea este de un alb impecabil sau un brun delicios, sunt mai subțiri și mai lipicioși, motiv pentru care trebuie să fii atent atunci când îi gătești. Au tendința să devină gelatinoși și să se lipească de fundul tigăii, iar gustul este ușor diferit. Pentru a evita aceste neplăceri este bine sa respecți instrucțiunile de fierbere de pe ambalaj. Cu niște pui, legume și tăiței, acest fel de mâncare este foarte ușor și rapid de făcut acasă.
Vezi și Budincă cu dovlecei și orez. Rețeta simplă, rapid de preparat și extrem de gustoasă
1. Pe un tocător de lemn, se taie fășii bucățile de carne de pui.
2. Se pune carnea într-un bol, se presară două lingurițe de amidon peste care se toarnă sosul de soia si cel dulce acrișor. Se lasă la marinat până sunt pregătite legumele.
3. Legumele se spală, curăță și se taie bastonașe subțiri.
4. Într-un wok sau o tigaie mai largă, se pun bucățile de pui, cu tot cu sosul de marinată și o lingură ulei, pentru 5- 6 minute, pe fiecare parte.
5. Se scoate carnea și se pune într-un bol.
6. Peste sosul rămas de la carne, se adaugă legumele, mai întâi morcovul, după care restul legumelor. Se trag în tigaie până se pătrund ușor.
7. Când legumele sunt făcute, se adaugă carnea si un pic de apă pentru ca sosul să fie consistent.
8. Într-o oală se pune apă la încălzit și când apa a ajuns la punctul de fierbere se toarnă peste tăiețeii de orez puși într-un bol.
Se acoperă bolul cu un capac și se lasă în apă aproximativ 5-7 minute (se verifică dacă s-au înmuiat). Tăițeii se pun într-o sită sub jet de apă rece, apoi se scurg bine.
9. Se adaugă tăițeii peste carne și legume, în tigaie, la foc mediu. Se mai lasă pe foc timp de 5 minute, timp în care se amestecă cu o lingură pentru a nu se lipi.
10. După gust, se mai adaugă, peste preparat, puțin sos de soia . Atenție la sare, sosul de soia este foarte sărat.
11. Semințele de susan se trag în tigaie, la foc iute, pentru câteva minute. Astfel se intensifică aroma și dau gust și textura aparte preparatului cu noodles.
12. Se presară semințele de susan prăjite peste preparatul de tăiței cu orez.
Vezi și Garnituri care merg la pește. Cu ce mai poate fi servit în afară de cartofi natur, orez sau salată