Cum să reacționezi mai bine la critici. Cum te descurci cu criticile? Probabil prima reacție este să te aperi aducând argumente contra sau, mai rău, alegi să faci pași înapoi.
Deși critica poate fi considerată demoralizatoare, poate fi văzută și într-un mod pozitiv. Este o oportunitate de îmbunătățire. Iată așadar, 5 pași de urmat pentru a ști cum să reacționezi cu zâmbetul pe buze dacă primești critici.
Gândește-te dacă feedback-ul vine de la o persoană care te cunoaște și este de încredere. Poate face referire la un domeniu în care dorești să te îmbunătățești și aduce o conotație constructivă. Este o diferență majoră între o critică constructivă și un comentariu negativ. Comentariile negative sunt de obicei scurte, nejustificate și lipsite de argumente care să detalieze comentariul. Unii oameni îi critică pe alții pentru a da dovadă de putere. De obicei, poți să recunoști ușor dacă este vorba de o critică lipsită de temei.
Persoanele care îți oferă un feedback util, îți doresc în general binele și vor să îți atingi obiectivele. Chiar dacă te doare să auzi că ai greșit, amintește-ți de intențiile lor. Mulțumește persoanei care ți-a transmis critici constructive pentru că ți-a fost un aliat. La locul de muncă, de exemplu, un astfel de feedback te poate ajuta să perseverezi. Astfel poți începe să-ți calmezi reacțiile necontrolate și poți să devii mai deschisă la feedback.
Abține-te să ai o reacție necontrolată atunci când primești critici. Chiar și atunci când este evidentă o remarcă răutăcioasă, fără temei. Prin urmare, nu ar trebui să ai o reacție nepotrivită într-o astfel de situație, deoarece vei regreta mai târziu. Mai ales dacă este vorba de un incident la care sunt de față și alte persoane care știu că este vorba de un comentariu deplasat.
Pe de altă parte, nu permite altora să-ți rănească stima de sine. Așadar, caută să lămurești totul cu calm și vei observa că majoritatea comentariilor neintenționate se vor spulbera natural. Prin urmare, este întotdeauna important să lași emoțiile deoparte și să respiri înainte de a răspunde.
Oamenii tind să se simtă jigniți atunci când primesc critici. Criticile sunt percepute deseori ca un atac asupra sinelui. Este important să îți dai seama că aceste comentarii nu te caracterizează. Mai ales dacă sunt rău intenționate nu ar trebui să te afecteze, deoarece nu te reprezintă. Sunt doar emoții trecătoare.
La primul semn de critică, oprește-te înainte să te lași dominată de primul instinct. Încearcă să nu reacționezi deloc. În general, ai la dispoziție cel puțin o secundă pentru a-ți opri reacția. În timp ce o secundă pare nesemnificativă în viața reală, înseamnă timp suficient pentru creierul tău să proceseze situația. Și în acel moment poți opri o expresie facială disprețuitoare sau o glumă reactivă. Cel mai bine este să rămâi calmă și stăpână pe situație.
Citește și cum să rămâi calm în perioadele de stres. 3 metode care nu dau greş