Mucegaiul este o problemă comună în băi, unde umiditatea ridicată este o condiție ideală pentru dezvoltarea acestuia. Mucegaiul poate fi nu doar inestetic, ci și dăunător sănătății, deoarece poate provoca probleme respiratorii. Dacă ai mucegai în baie, nu-ți face griji, există soluții simple și eficiente pentru a-l elimina definitiv. Din rândurile de mai jos vei afla cum să scapi rapid de mucegaiul din baie.
Înainte de a începe să îndepărtezi mucegaiul, este important să identifici cauza apariției acestuia. Mucegaiul apare de obicei în mediile întunecate cu umiditate ridicată. Umezeala cauzată de apa și aburi, precum și aerul închis cresc șansele apariției acestuia, după care poate fi destul de dificil de îndepărtat.
Mucegaiul nu este doar o problemă estetică sau olfactivă. Pe lângă mirosul neplăcut și aspectul repingător, mucegaiul poate fi și periculos pentru sănătate, întrucât eliberează spori în aer care pot cauza probleme respiratorii, astm bronșic, pot agrava o banală răceală și pot cauza iritații sau alergii ale pielii.
Citește și: De ce se face mucegai în borcanele cu gem sau dulceață. Greșeala pe care o fac multe persoane
De aceea, eliminarea mucegaiului ar trebui să fie prioritară pentru orice gospodină. Adesea însă această misiune devine dificilă, întrucât soluțiile folosite nu produc efectul scontat, iar petele de mucegai rămân în continuare pe perete.
Dar nu trebuie să te îngrijorezi. Există mici trucuri care cu sigruanță te vor ajuta să îndepărtezi acești paraziți.
În primul rând, trebuie să ții cont de un aspect foarte important. Mucegaiul din baie se formează din cauza umidității crescute, așa că prima problemă pe care trebuie să o rezolvi este aceasta. Dacă nu ai o baie cu fereastră, pe care să o deshizi atunci când este necesar, sau cu ventilator, o soluție practică este dezumidificatorul casnic. Acesta te ajută să reduci condensul și să menții aerul curat și purificat.
Iată câteva metode de îndepărtare a mucegaiului.
Poți apela la soluțiile speciale antimucegai din comerț. Acestea pot îndepărta chiar și depunerile rezistente de mucegai și previn apariția lui. Însă cât timp nu elimini cauza apariției ciupercilor, acestea vor reveni regulat. Soluțiile chimice te ajută să scapi de sporii periculoși, dar trebuie să te asiguri că nu ai ratat niciun colț în care s-ar putea forma astfel de depuneri.
Dacă însă nu dorești să apelezi la soluțiile din magazine, poți prepara singur acasă una eficientă contra mucegaiului. Tot ce trebuie să faci este să torni oțet de vin într-o sticlă cu pulverizator și să o aplici pe zonele afectate. Deși mulți aleg să dilueze oțetul cu apă, acest lucru nu este recomandat, deoarece cu cât este mai concentrat, cu atât va fi mai eficient. Nici pentru mirosul neplăcut de oțet nu trebuie să îți faci griji. Acesta va dispărea în aproximativ o oră de la aplicare.
Unele tipuri de mucegai, precum cel toxic, pot fi mult mai dificil de îndepărtat cu soluții clasice. În acest caz, este necesar să folosești o soluție pe bază de clor. Amestecă o parte din acest lichid cu două părți de apă. Această metodă este recomandată doar în cazul în care celelelate nu au dat rezultat. Clorul este un antifungic eficient, dar vaporii eliberați în aer pot fi periculoși pentru sănătate, mai ales în cazul copiilor sau dacă ai deja probleme respiratorii. De aceeea, medicii recomandă purtarea unei măști de protecție atunci când utilizezi clor. Totodată, nu uita să deschizi larg ferestrele în timp ce stropești suprafețele cu clor.