Tocătoarele se numără printre ustensilele care nu lipsesc din nicio bucătărie. Fiecare gospodină are cel puțin un tocător pentru legume și unul pentru carne, pe care le folosește atunci când gătește. În cazul ustensilelor din plastic și lemn, urmele de murdărie și mirosurile alimentelor pe care le tăiem pot fi dificil de îndepărtat. Cum să scoți mirosul din tocătoarele de plastic, folosind un amestec de ingrediente banale.
Tocătoarele nu lipsesc din nicio bucătărie utilată. Le folosim de fiecare dată când vrem să tăiem carne, să tocăm legume sau fructe și se numără printre ustensilele indispensabile. În magazine există o gamă variată de tocătoare, de dimensiuni diferite și din materiale diferite. Există tocătoare din silicon, din plastic, din lemn și din sticlă. Dintre toate, cele din sticlă sunt cele mai potrivite, deși sunt și cele mai perisabile.
Citește și: Ingredientul secret care te scapă de mirosul neplăcut din casă. Niciodată nu te-ai fi gândit la acest truc
Spre deosebire de tocătoarele din lemn, plastic sau silicon, a căror suprafață este poroasă, cele din sticlă pot fi curățate foarte bine. Nu vor avea miros după ce tocăm ceapă pe ele, de exemplu. În plus, microbii nu intră în suprafața lor, astfel că pot fi folosite cu încredere ani la rând. Principalul dezavantaj al tocătoarelor din sticlă este că, în timp, deteriorează lama cuțitului.
Tocătoarele din lemn, plastic și silicon adună o mulțime de microbi în timp. Acele zgârieturi pe care le facem cu cuțitul pe suprafața lor în momentul în care tăiem ceva reprezintă locuri în care se acumulează microbii. Din acest motiv nu este bine să folosim același tocător și pentru carne, și pentru legume. Microorganismele din carnea crudă pot ajunge foarte ușor pe legume, ducând la ceea ce se numește contaminare încrucișată.
Tocătoarele din plastic capătă un miros specific, în timp, de care este dificil să scapi. Dacă l-ai folosit o dată pentru a toca ceapă sau usturoi, acel tocător va avea mirosul acestor legume, indiferent cât de bine l-ai spăla. Apa caldă și detergentul nu sunt suficiente pentru a elimina complet mirosul de pe tocătoare. Pentru a le curăța cât mai bine, poți apela la un amestec de ingrediente eficient și la îndemână.
Toarnă apă fierbinte peste tocătorul pe care vrei să îl cureți. Apoi, presară un strat generos de bicarbonat pe toată suprafața acestuia. Adaugă oțet, astfel încât bicarbonatul împreună cu acesta să formeze un amestec cu o consistență păstoasă. Amestecul trebuie să fie distribuit uniform pe toată suprafața tocătorului.
Citește și: Cum cureți corect tocătorul din bucătărie. Metoda simplă prin care îl dezinfectezi
Lasă-l să acționeze timp de 30 de minute, după care spală bine tocătorul, cu un burete de sârmă. Bicarbonatul și oțetul au dizolvat urmele de alimente din crăpăturile tocătorului și tot ce mai ai de făcut este să îl speli bine. Repetă procedeul o dată pe săptămână sau de câte ori simți că tocătoarele au căpătat un miros deranjant sau nu se mai curăță doar cu detergent de vase.
În cazul tocătoarelor din lemn, acestea pot fi fierte în apă cu bicarbonat. În acest fel, se vor curăța foarte bine și vei scăpa de mirosul de alimente. Tocătoarele din plastic nu este recomandat să fie fierte, pentru că plasticul devine toxic la temperaturi ridicate.