Este vară, iar România, dar și alte țări din Europa s-au confruntat cu zile de caniculă. Cum era de așteptat, în această perioadă, la mare căutare este aerul condiționat. Dar multe persoane se întreabă cât de mult curent consumă acesta. Pentru a face economie la energie, trebuie să știi cum să setezi aerul condiționat.
Prețul energiei electrice este mult mai mare decât în alți ani, iar oamenii se gândesc cu să facă economie de teama facturilor. De aceea, atunci când alegem un aparat de aer condiționat trebuie să avem în vedere consumul de energie electrică, dar și dimensiunea locuinței. Dar, puterea este indicatorul numărul unu.
Aceasta se măsoară în kW, iar alegerea corectă a nivelului de putere influențează direct calitatea răcirii încăperii, precum și suprafața de răcire sau buna exploatare a climatizorului.
Dar este important și ca toți consumatorii să știe să seteze aerul condiționat pentru a face economie la factura de energie electrică. Astfel, cu cât temperatura setată este mai mică, cu atât factura la curent va fi mai mare.
”Știm că tentaţia e foarte mare, în special în zilele caniculare de vară, de a seta temperatura aparatului de aer condiţionat pe o valoare mai scăzută. Dacă am folosi un aparat de aer condiţionat cu o putere de 3 kW, putere instalată, folosind un preţ al energiei maximal 1,3 lei pe kWh, mergând pe asumpţia că 15 zile din lună am folosi aparatul de aer condiţionat la o pondere de 50% din puterea maximă, ar însemna un consum lunar în plus de peste 180 de kWh. Ceea ce aduce un cost suplimentar în factură de peste 230 de lei”, a precizat Adrian Vintilă, FEL România.
Firmele care livrează aparate de aer condiționat susțin că au vânzări record în această perioadă, care au crescut și cu 30%, prețurile începând de la aproximativ 1.300 de lei și pot ajunge chiar și până la șapte mii de lei .
Pentru a afla cât consumă un aparat de aer condiționat este destul să studiezi schema de eficiență energetică prezentată de fiecare producător în cartea care însoțește dispozitivul.
Atunci când alegi aparatul, este recomandat să ne uităm la eficiența energetică a acestuia. Cu cât un dispozitiv este mai eficient, se poate economisi 25% la factură. Adică, pe termen lung, ceea ce este inițial mai scump devine mai ieftin și invers.
La fel de importanta ca si aerul conditionat este si izolarea casei care ne poate asigura economii foarte importante. Se estimează că până la 70% din casele noastre sunt prost izolate termic.