Stropirea roșiilor este o parte importantă a îngrijirii lor și poate ajuta la protejarea plantelor de boli și dăunători, astfel încât să obținem o recoltă bogată. În continuare, vei afla cum să stropești roșiile. Metoda de mai jos este foarte eficientă și te va ajuta să cultivi roșii mari, gustoase și suculente.
Înainte de toate, trebuie să menționăm faptul că stropirea roșiilor trebuie făcută încă din faza de răsad. Acesta este momentul în care se folosește un tratament special, pentru a prevenit unele boli ale plantei.
După cum spuneam și în rândurile anterioare, stropirea este foarte importantă la îngrijirea roșiilor. Tocmai de aceea, în continuare îți vom spume cum să stropești corect roșiile. Iată câțiva pași care să te ajute în acest sens:
În general, stropirea este doar o parte a îngrijirii plantelor de roșii și ar trebui să fie utilizată împreună cu alte măsuri, cum ar fi udarea adecvată și îndepărtarea buruienilor, pentru a obține cele mai bune rezultate.
Tot cu privire la stropirea roșiilor, aceasta se face încă din faza de răsad. Ulterior, se aplică un tratament împotriva muștelor miniere, însă între cele două tratamente trebuie să fie o pauză de trei zile.
Conform specialiștilor, o altă stropire se face înainte de plantarea firelor de roșii. Pentru acest tratament se folosesc fungicide. În această perioadă se face și un tratament cu insecticide. Acesta se realizează pentru musca minieră, tripsi și acarieni.
După aproximativ 7 zile de la plantare, plantele vor avea nevoie de un tratament pentru făinare, alternarioză și pătarea cafenie.
Există și persoane care nu doresc să stropească roșiile cu soluții din comerț. Dacă și tu te afli printre acestea, poți opta pentru un tratament natural. Așadar, împotriva manei, roșiile pot fi stropite cu zer sau chiar și cu lapte. Deși sunt ingrediente naturale, acestea sunt foarte eficiente în lupta contra ciupercii care produce mana roșiilor.
Dacă vrei să prepari o astfel de soluție naturală, trebuie să amesteci într-un vas o parte de zer (sau lapte) cu două părți de apă. Apoi, transferă soluția într-un recipient cu pulverizator. Cel mai indicat este să folosești soluția pe seară, după ce ai irigat plantele. Ar fi bine să te asiguri că nu sunt anunțate nici ploi.
De asemenea, o soluție foarte eficientă se prepară și din „Coada Calului”, una dintre cele mai vechi plante medicinale. Pentru realizarea soluției putem utiliza atât rădăcina, cât și floarea plantei. Acestea se pun la macerat timp de trei zile. Apoi lichidul rezultat se amestecă cu apă și se folosește la stropirea plantelor.