Vrei să ai grijă de hainele tale și să le păstrezi la fel de bune ca și cum ar fi noi? Află cum să-ți păstrezi hainele impecabile ca în prima zi. Cu câteva sfaturi simple, îți arătăm cum să speli și să îngrijești hainele delicate și cele din fibre sintetice, bumbac și îmbrăcăminte sport.
Primul lucru de care trebuie să ții cont este să știi care haine au nevoie de o curățare specifică și care sunt cele care pot fi spălate cu un program normal. Nu uita că nu toate țesăturile sunt la fel și, de fapt, unele se pot deteriora dacă nu sunt tratate cu grijă. Prin urmare, este foarte important să verifici etichetele hainelor și să urmezi întotdeauna recomandările producătorului.
După ce știi cum să speli hainele, separă-le în funcție de tipul de țesătură. Te sfătuim să folosești două coșuri de rufe. Unul pentru rufele delicate și unul pentru rufele normale. Nu vrei ca bluza ta de mătase să ajungă distrusă pentru că ai spălat-o împreună cu fețele de masă și cearșafurile la 60ºC! Un alt lucru important de luat în considerare este detergentul utilizat. Pentru țesăturile delicate, cel mai bine este să folosești un detergent lichid neutru.
Pe lângă lână și mătase, există multe țesături, cum ar fi angora, organza, flanela și catifeaua, care au nevoie de o spălare specială care să respecte fibrele, astfel încât acestea să-și păstreze toate proprietățile.
Acestea pot fi spălate în mașina de spălat, dar trebuie să folosești un detergent special pentru haine delicate și să selectezi un program scurt și apă rece. Nu umple întregul tambur: acesta ocupă doar 1/3 din capacitate și astfel vei evita o mare frecare între haine. Nu uita că este foarte important să selectezi o rotație ușoară, între 400 și 600 de rotații.
Multe dintre hainele pe care le purtăm în prezent sunt realizate din mai multe fibre, iar cele mai multe dintre ele sunt amestecuri de bumbac și alte fibre sintetice. De aceea, cel mai bine este să le speli la o temperatură scăzută, să folosești un detergent care să aibă grijă de toate hainele și să selectezi un program scurt cu o centrifugare delicată. Acest lucru va împiedica fibrele să își piardă elasticitatea și hainele să se deformeze.
Ține cont de faptul că este foarte important să nu supradozezi detergentul în rufe. Dacă adaugi mai mult detergent, haina nu va ieși mai curată și poate lăsa reziduuri pe fibre și le poate deteriora. Dacă ai introdus o doză mai mare decât ar trebui și observi că, la sfârșitul ciclului, în tambur există resturi de spumă, repetă procesul de clătire. În ceea ce privește uscarea, nu folosi niciodată uscătorul de rufe. Acestea și-ar putea pierde elasticitatea caracteristică. Dimpotrivă, usucă-le în aer liber, fără să le expui la lumina directă a soarelui.