Specialiștii însă au explicat cum să depășești cu bine astfel de momente și cum să uiți de cel pe care îl credeai de neînlocuit. Chiar dacă te gândești că despărțirea nu este definitivă, aceste sfaturi pur și simplu te vor învăța să te simți mai bine într-un moment prost.
Primul lucru pe care trebuie să-l știi este acela că a cunoaște pe cineva necesită o perioadă îndelungată de timp. La fel este și când vrei să uiți pe cineva. Ai nevoie în primul rând de timp.
Informațiile despre o persoană nou întâlnită sunt procesate inconștient de creierul nostru. Fața, vocea, culoarea pielii etc, sunt printre primele caracteristici pe care le procesăm de la o persoană în momentul întâlnirii. Pe măsură ce ajungem să o cunoaștem într-un grad mai mare, descoperind lucruri noi la această persoană, și caracteristicile pe care le memorăm sunt din ce în ce mai multe.
Termenul de „a uita pe cineva” se referă, de fapt, doar la a depăși un moment în care amintirea unei persoane ne afectează în mod negativ.
Iată câteva sfaturi de la specialiști pentru a ajunge mai ușor la acel moment în care nu ne mai afectează lipsa acelei persoane.
Vezi lucrurile așa cum se întâmplă cu adevărat și nu așa cum ți-ai dori să fie. Evită negarea, înfruntă realitatea așa cum este, chiar dacă nu-ți place acum. Acest lucru te va împiedica să pierzi timp și energie încercând să schimbi ceva ce nu poți. Acesta este unul dintre cele mai bune sfaturi dacă ai probleme în a accepta modul în care viața ta s-a schimbat în ultima vreme.
Înțelege că timpul se mișcă în mod constant și asta înseamnă că circumstanțele se pot schimba de la un moment la altul. Trebuie să ne adaptăm la schimbări. Să te străduiești să faci ca lucrurile să fie mereu la fel este irațional și nebunesc.
Nu trebuie să taci atunci când simți ceva. De fapt, exprimarea emoțiilor ne ajută foarte mult să uităm pe cineva. Trebuie să ne permitem posibilitatea de a spune ceea ce simțim. Putem discuta cu un prieten bun, sau să mergem la terapie, dacă este nevoie.
Este esențial să-ți faci timp pentru a te redescoperi, atunci când încerci să uiți pe cineva. Revenirea la activități care anterior îți făceau plăcere este o modalitate bună de a o face. Aceasta ne ajută să ne concentrăm mintea asupra noastră și este o modalitate de a preveni gândurile intruzive.
Când vine momentul, odată ce ne-am făcut timp să ne redescoperim, este bine să interacționăm cu oameni noi. Oferă-ți ocazia să cunoști pe cineva și să te bucuri de asta. Nu toți bărbații sunt la fel, nici femeile.
Dacă ai avut o relație eșuată în trecut, nu înseamnă că la fel se va întâmpla și în viitor. Experiențele acestea ne servesc drept lecție. Idealul este să învățăm din aceste greșeli. Să ne dăm seama ce ar trebui să schimbăm pentru a ne face mai puternici în fața adversității.
Nu trebuie să ne gândim că lucrurile vor merge prost pentru noi în viitor, pentru că nu trebuie să fie așa.
Evită apelurile, sms-urile, întâlnirile „accidentale”. Chiar este indicat să scoți persoana din rețelele de socializare, pentru a nu da peste update-urile lui.
Cu cât ești mai puțin apropiată de el, cu atât vei fi mai aproape de a-l uita. Aceasta include atât intimitatea fizică, cât și cea emoțională. Trebuie să eviți să mai ai conversații lungi și profunde cu acea persoană.
Să te culci cu cineva pe care vrei să îl uiți este contraproductiv pentru ambele sexe. Dar este în special în detrimentul femeilor. Intimitatea fizică determină femeile să producă oxitocină, un hormon care declanșează sentimente de conexiune și afecțiune, scrie psicologiaymente.com.
Chiar dacă ai reușit să tai legăturile de contact cu el, îți va fi deosebit de greu să îl uiți dacă mai ai obiecte în locuri vizibile din casă care îți aduc aminte de el. De exemplu scrisori, cadouri aniversare etc.
În mod ideal, ține aceste lucruri departe de vedere. Nu trebuie să le arunci, ci doar să le păstrezi într-un loc în care să nu fie expuse.
Acest pas este esențial pentru a reuși să uiți de el. Dacă reușim să ne schimbăm gândirea despre relațiile sociale, ne va fi mai ușor să ne confruntăm cu procesele naturale ale societății.
Uitarea este o parte naturală a vieții sociale. Ținând cont că nimic nu durează pentru totdeauna, ne putem bucura de relațiile noastre într-un mod sănătos, bucurându-ne de momentele bune și înfruntându-le pe cele rele. Dacă este timpul să ne luăm rămas bun, o vom putea face cu capul sus, știind că mereu vor fi oameni noi, experiențe noi.
Iată, așadar, cum să uiți un bărbat pe care încă îl mai iubești, cu demnitate. În funcție de caracteristicile noastre de personalitate, unii pași pot fi mai ușori pentru unii decât pentru alții. Dar trebuie să fim capabili să identificăm acest lucru și să depunem un efort. Iar dacă crezi că merită să ai un ajutor profesional, există psihoterapeuți care te pot ajuta.