Cum scapi de gândurile negre care te pot răni și de ce nu ne putem obișnui cu binele VIDEO EXCLUSIV

Raluca Anton, psihoterapeut: „Nu știm să ne bucurăm de ce ni se întâmplă”

Scris de: Daoud Andra

27 Mar. 2023

Cum scapi de gândurile negre care te pot răni și de ce nu ne putem obișnui cu binele VIDEO EXCLUSIV

Felul în care gândim și ne raportăm la lumea înconjurătoare ne poate afecta mai mult decât ne dăm seama. Unele mentalități toxice ne pot face foarte mult rău, iar psihoterapeuta Raluca Anton explică, în cadrul emisiunii Ego Life, cum să scăpăm de gândurile negre și cum ne obișnuim cu ideea că merităm să ne fie bine.

Cum să elimini gândurile negre care nu îți dau pace

Nemulțumirile, grijile, problemele, gândurile pe care le avem zi de zi, în general, ne ajută să evoluăm. Psihoterapeuta Raluca Anton este invitata Danei Săvuică în ediția cu numărul 54 a emisiunii Ego Life și explică de ce suntem programați genetic să ne dorim din ce în ce mai mult și să nu fim niciodată mulțumiți cu ce avem. Specialista a explicat că oamenii nu percep binele decât în comparație cu răul, de aceea au nevoie mereu de un context pentru a înțelege ce se întâmplă în viața lor.

 

Citește și: Ego Life, ediția a 54-a. Dana Săvuică și psiholog dr. Raluca Anton: Este sau nu depresia o boală a celor care „își permit luxul să sufere”? Răspunsuri și precizări importante

„Gândurile noastre vin și pleacă și datorită acestor gânduri pe care le avem, avem și lucrurile din jur. Cred că ne-a fost din ce în ce mai bine, doar că mereu mintea își imaginează binele următor, următoarea etapă. De aici apare de multe ori nemulțumirea, de asta ne e greu să stăm în momentul prezent. (…) A simți emoții pozitive înseamnă a simți, în același timp, emoții negative. Pentru că mintea umană funcționează pe bază de comparație. Eu nu știu cum este să îmi fie bine dacă nu știu cum e să îmi fie rău.

Problema cea mai mare e că nu știm să stăm cu emoțiile pozitive și să ne bucurăm de ce ni se întâmplă și repede intrăm în pasul următor, de a face mai mult și mai mult. Adică ne creăm probleme și nu învățăm nicicum să stăm cu senzația de bine. Binele înseamnă, de multe ori, că trebuie să te uiți peste umăr să vezi oare ce urmează, că sigur urmează și ceva rău.”, a spus Raluca Anton.

„Gândurile nu sunt construcția noastră”

Psihoterapeuta a mai explicat faptul că gândurile sunt doar o proiecție a unui context, nu sunt ceva construit de noi. Raluca Anton mai spune că propria noastră minte este cea care ne sabotează cel mai tare, nu cei din jur.

Citește și: De ce ajung oamenii la depresie, de fapt. Ce să faci zilnic pentru a o evita. Sfatul prețios al psihoterapeutului Andreea Săvulescu VIDEO EXCLUSIV

„Ce facem cu gândurile negre? Le primim. Încerc să văd ce încearcă să-mi spună, de unde vin ele. Gândurile nu sunt construcția noastră, ci sunt construcția contextului de viață. Ne dăm seama că de fapt nimeni nu ne sabotează mai tare decât ne sabotăm noi înșine. Și ne dăm seama că, de fapt, oricât de ciudat sună când spun asta, puterea de a schimba asta e la noi înșine.”, a mai explicat terapeuta.

Acestea, dar și alte subiecte interesante vor fi dezbătute în ediția de luni, 27 martie, a emisiunii Ego Life. Aceasta va fi difuzată pe www.ego.ro, dar și canalul de YouTube al emisiunii, începând cu ora 21:00.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *