Una dintre cele mai comune probleme într-o locuință este mucegaiul. Această ciupercă parazită de dimensiuni microscopice arată urât, miroase rău și este extrem de periculoasă pentru sănătate. Iată cum previi apariția mucegaiului și cum scapi rapid de el dacă s-a format deja pe pereții casei, în balcon, baie sau bucătărie.
Trucurile esențiale care te ajută să scapi rapid de mucegai
Mucegaiul dă bătăi de cap multor persoane. Indiferent cât de mult faceți curățenie în casă, el își face apariția în cele mai neobișnuite locuri, afectând sănătatea oamenilor.
Experții precizează că ventilația incompletă din casă și necorespunzătoare, dar și lipsa luminii naturale, poate duce la creșterea mucegaiului pe pereți sau pe mobilier. În plus, vremea rece și umedă poate face ca pereții să transpire, formând într-un final mucegaiul.
De regulă, mucegaiul apare în camere întunecate, precum beciuri sau pereții exteriori, dar acesta se formează și pe tavane, podele și în spatele mobilelor din casă. Mucegaiul are miros de pământ umed, așa că dacă simțiți un miros neplăcut în locuință, de aer închis și nămol, este posibil să vă confruntați cu această ciupercă dăunătoare.
Pe măsură ce temperaturile scad în sezonul rece, proprietarii de plante de apartament se confruntă adesea cu o întrebare importantă: care dintre plantele lor pot…
Luna noiembrie este perioada perfectă pentru a aduce un strop de culoare și prospețime în casa ta, mai ales pe măsură ce zilele devin tot…
Citește și: Cum să scapi rapid de mucegaiul din baie. Este cel mai simplu mod, elimină definitiv problema
De ce trebuie să țineți cont
De aceea, astăzi vă arătăm câteva sfaturi utile care vă vor ajuta să preveniți formarea mucegaiului din casă:
- aerisiți casa zilnic pentru minim 30 de minute.
- ventilația încrucișată este necesară, așa că ușile interioare trebuie deschise împreună cu ferestrele pe părțile opuse.
- ușa de la bucătărie trebuie să fie închisă când gătiți.
- atunci când faceți baie sau duș, țineți ușa de la baie închisă.
- mobilierul nu trebuie așezat fix lângă perete. Mutați mobilierul de la patru până la șase inci de pereți, astfel încât aerul să curgă între ei.
- Nu usca rufele în casă (nici pe suportul de rufe, nici pe calorifer).
Câte tipuri de mucegai există:
- Mucegaiul alb – acesta este cel mai comun și se formează ca o pâslă albă și densă care acoperă suprafața pereților. Se recunoaște datorită culorii albe, asemănătoare cu vata alb-gri.
- Aspergillus – este mucegaiul verde și se întâlnește în natură, pe nuci, paie sau porumb.
- Cladosporium – are o culoare verde închisă și apare des pe textile sau pe suprafețe lemnoase.
- Alternaria – provoacă pete maronii la nivelul frunzelor și al fructelor
- Stachysbotrys – de culoare negru-verzui, apare des pe lemn sau panouri din gips.
Citește și: Ce trebuie să pui în frigider ca să scapi de mirosul urât. Cele mai eficiente trucuri care rezolvă problema
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!