Cunoscuta Gina Bradea, expertă în bucătărie, a dezvăluit cum se afumă slănina ca să iasă delicioasă. Rețeta este foarte simplă, mai ales dacă sunt urmați toți pașii nu ai cum să dai greș.
În primul rând trebuie să știi ce fel de slănină să folosești. Gina Bradea recomandă slănina de pe spatele porcului, care este mai fermă decât cea de pe burtă. Mai mult decât atât, are șoriciul mai gros, lucru care va fi în avantajul celui care prepară afumătura.
„Eu recomand slănina tare de pe spinare, cu tot cu şorici. Cui nu-i place, poate să-l îndepărteze ulterior, dar este bine să fie păstrat în momentul afumării”, spune Gina Bradea.
Dimensiunile bucăților de slănină diferă de la o zonă la alta a țării. Spre exemplu, în zona de Banat și Crișana bucățile de slănină sunt de 30 pe 30 de centimetru, în Maramureș sunt sate în care slănina se afumă întreagă, în zona Moldovei bucățile sunt mici.
După ce este tranșată, slănina trebuie să stea la rece pentru 24 de ore, ca să capete fermitate. Există apoi două feluri în care slănina este pregătită: condimentarea uscată, adică cu sare, sau condimentarea umedă, cu saramură. Prima este cea mai întâlnită metodă. Sarea poate fi amestecată și cu alte condimente, piper, ardei iute, cimbru, după gustul fiecăruia. Trebuie acoperită cu totul și să nu îți faci griji că va ieși prea sărată, căci își va trage doar câtă sare este necesară.
„Cam din două în două zile, slănina se mai întoarce, se mai amestecă, pentru a fi siguri că sărarea merge cum trebuie. O să observaţi că la fundul vasului se adună lichid. Puteţi să aruncaţi acel lichid, dar nu este neapărat obligatoriu”, povesteşte Gina.
După 3-4 săptămâni, se scoate slănina și se șterge bine. Unele gospodine preferă să o spele în apă rece. Apoi se ține la uscat cam 2-3 zile, atârnată într-un loc cu curenți de aer. Poate fi consumată așa apoi sau pusă la afumat. Înainte de afumare slănina trebuie dată cu un amestec de condimente de tipul cele folosit atunci când a fost pusă la sărat.
Slănina se leagă cu o sfoară și se pune la afumat. De regulă, acolo trebuie să stea între două și șapte zile înainte de a o mânca. Se poate servi alături de o ceapă sau cu muștar.