Cum se alege corect pâinea. Detaliul de pe etichetă la care e bine să fii atent

E important să cunoști această semnificație
Cum se alege corect pâinea. Detaliul de pe etichetă la care e bine să fii atent

Cum se alege corect pâinea. Românii sunt unii dintre cei mai mari consumatori de pâine din Europa. De regulă, ea este consumată la orice masă, indiferent de felul de mâncare din farfurie. În ultimii ani însă au apărut tot mai multe produse de panificație care nu mai au gustul dorit și de o calitate îndoielnică. Din dorința de a păstra pâinea proaspătă cât mai mult timp, producătorii folosesc conservanți care nu sunt indicați pentru consum. Iată ce trebuie să faci pentru a fi sigur că alegi cea mai bună pâine.

Cum se alege corect pâinea. Detaliul de pe etichetă la care e bine să fii atent

La raionul cu produse de panificație ale unui supermarket vei găsi zeci de sortimente de pâine. Însă indiferent cât de apetisantă ar fi și cât frumos este ambalată, ar fi bine să îți creezi obiceiul de a citi informațiile de pe ambalaj.

Deși este un lucru pe care puțini îl fac, astfel vei afla, spre exemplu, dacă respectivul produs conține aditivi nesănătoși (celebrele E-uri), conservanți, coloranți ori alte substanțe pe care nu ai vrea să le introduci în corpul tău.

De asemenea, citind informațiile de pe ambalaj, vei afla și ce tip de făină a fost folosită la producerea pâinii respective.

Se cunoaște faptul că pâinea integrală este mai sănătoasă decât franzela obișnuită, albă. Spre deosebire de pâinea albă, pâinea integrală conține de trei ori mai multe vitamine și oligoelemente (de 5-6 ori mai mult magneziu). În plus, este mai saracă în calorii decât cea albă, care îngrașă din cauza conținutului mare de amidon.

Totodată, pâinea integrală conține fibre într-o cantitate mult mai mare față de cea albă, deci este mai hrănitoare și ajută digestia.

Cum arată o „etichetă curată” de pâine în opinia nutriționistului Mihaela Bilic

Și nutriționistul Mihaela Bilic ne recomandă să fim atenți la ce fel de pâine cumpărăm. Ea spune că ar trebui să nu mai căutăm produse care să rămână proaspete și gustoaste timp de câteva zile, deoarece o astfel de pâine este făcută cu ajutorul chimicalelor.

Mihaela Bilic afirmă că singurul adaos care poate fi permis într-o pâine este cel de semințe.

La ce trebuie să fim atenți când căutăm o pâine de calitate? Să conțină doar ingrediente simple, fără E-uri, coloranți, agenți de afânare și amelioratori de gust. Consumatorii doresc o pâine gustoasă, care să rămână proaspătă timp de câteva zile și să nu mucegăiască. Iar aceste obiective pot fi atinse rapid și ieftin prin metode chimice. O pâine bună înseamnă timp și răbdare. Înseamnă făină de calitate și rețetă tradițională, cu maia naturală.

O pâine bună reprezintă mândria brutarului și satisfacția consumatorului. Cum arată o etichetă curată? Nu se folosesc premixuri, iar sortimentele de făină sunt enumerate individual, în ordinea descrescătoare a prezenței lor în produs. Singurul adaos care este permis este cel de semințe. Agentul de creștere este maiaua, iar etichetarea pentru o maia lichidă activă trebuie să fie formată din 3 cuvinte: făină, apă, cultură starter.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *