De cele mai multe ori, suntem preocupați de așezarea tacâmurilor pe masă când avem invitați sau când mergem în vizită și mai puțin când ne aflăm singuri, în intimitate. Când așezi masa, ești preocupat ca totul să arate perfect, iar pentru asta trebuie să ții cont de anumite reguli. Mai exact, cum se așază tacâmurile pe masă și ce greșeli trebuie să eviți.
Este important să cunoașteți meniul pe care urmează să îl gustați, să cunoașteți tacâmurile de care aveți nevoie și, de asemenea, ordinea în care vor fi servite diferitele preparate. În acest fel vei alege corect cum se așază tacâmurile pe masă.
În primul rând, trebuie să te gândești la ce vei mânca și la tacâmurile necesare. De asemenea, când ești gazdă, a pune mai mult decât necesarul va contribui la crearea confuziei în rândul invitaților tăi, iar masa va fi aglomerată. Conform protocolului, tacâmurile de pe masă trebuie așezate într-un mod accesibil mesenilor și trebuie să respecte ordinea de utilizare.
Trebuie să știi că ai două poziții disponibile pentru a așeza tacâmurile: în stânga și în dreapta farfuriei. Cuțitele și lingurile merg la dreapta și furculițele la stânga. Cu toate acestea, vă oferim mai jos alte reguli de protocol, mai specifice, care vă rezolvă toate îndoielile.
Asta presupune că trebuie să așezi lingura la capătul cel mai îndepărtat al farfuriei, în dreapta. De asemenea, în stânga lui, cuțitul, mereu cu marginea îndreptată spre farfurie.
Pe partea stângă sunt așezate furculițele. Dacă există mai multe, de exemplu, pentru un aperitiv și un fel principal, cel mai mic (starter) va fi amplasat în zona cea mai exterioară, în timp ce furculița pentru felul principal va fi în cea interioară, mai aproape de farfurie.
Veți lua întâi tacâmurile exterioare pentru că acestea vor fi așezate după ordinea în care vor ajunge vasele la masă.
Capătul inferior al mânerului tacâmului trebuie să fie la înălțimea fundului farfuriei fără a o depăși și, de asemenea, toate mânerele trebuie să formeze o linie dreaptă perfectă.
Distanța între tacâmurile de pe masă trebuie să fie între 2 si 4 centimetri.
Cuțitul de pește ar trebui să fie așezat întotdeauna pe partea dreaptă, împreună cu restul cuțitelor. Îl poți pune în dreapta lingurii, ca prim tacâm care se folosește, sau între acesta și cuțitul pentru carne.
– Dacă faceți pauză în timp ce mâncați, puneți tacâmurile pe farfurie astfel încât să fie oblice, fără să se încrucișeze. Asta înseamnă că nu ați terminat de mâncat.
– Puneți furculița vertical în mijlocul farfurii și încrucișați cuțitul peste ea, în cazul în care treceți la felul următor.
– Cuțitul și furculița împreună și pe verticală în centrul farfuriei, indică faptul că ai terminat.
– Dacă mâncarea nu a fost complet satisfăcătoare, o puteți arăta lăsând cuțitul și furculița încrucișate pe farfurie.