Varza murată pentru iarnă se numără printre pregătirile pe care le fac majoritatea gospodinelor în această perioadă. Dacă este pusă cum trebuie, varza se va păstra excelent până la primăvară, nu va face floare și nu se va înmuia. Cum se așază varza în butoi și ce alte ingrediente să mai pui pentru un plus de aromă.
Pentru multe gospodine, pusul verzelor la murat este un adevărat ritual asociat cu toamna. Acestea vor putea fi folosite ulterior la sarmale, iar zeama poate fi utilizată pentru a acri ciorbele și nu numai. Înainte de a pune varza la murat, butoiul se spală foarte bine, cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu, astfel încât să fie complet curat atunci când punem murăturile.
Verzele pe care le alegem trebuie să fie de dimensiuni potrivite și cu foile subțiri. Acestea sunt cele mai bune pentru sarmale, dar și pentru a fi călite. Se înlătură stratul superior de frunze și se verifică verzele să nu aibă porțiuni unde sunt lovite sau stricate.
Unele gospodine scobesc cu cuțitul cotorul verzelor, astfel încât saramura să intre mai bine în interiorul lor. După ce verzele au fost pregătite, urmează să fie puse în butoi și să se pregătească saramura.
Pe fundul butoiului, se pun crenguțe de mărar și de cimbru uscate. Acestea vor da aromă verzei murate. Unele gospodine adaugă și boabe de porumb, pentru a accelera procesul de fermentație. Apoi, se vor așeza verzele, pe straturi, până când se umple butoiul. Acesta se apleacă, pentru ca verzele să fie puse cât mai compact și să nu rămână locuri goale.
În cazul în care rămân goluri, verzele se vor înmuia și se vor deforma. După ce ai terminat de așezat verzele, pune printre ele rădăcini de hrean curățate. Acestea au rol antibacterian și împiedică varza să facă floare. În același timp, o ajută să se păstreze crocantă.
Unele gospodine mai pun printre verze și felii de mere și de gutui. Acestea dau o aromă fructată plăcută verzei și se potrivesc perfect cu gustul ei.
Citește și: Ce să faci cu varza înainte de a o pune la murat. Trucul lui Radu Anton pentru un gust de excepție
Ultimul pas înainte de a finaliza pregătirea verzei murate este prepararea saramurii. Pentru aceasta ai nevoie de apă și sare grunjoasă, specială pentru murături. La fiecare litru de apă se adaugă o lingură cu vârf de sare grunjoasă.
Se amestecă bine, astfel încât sarea să se dizolve și se toarnă saramura în butoi. Verzele trebuie să fie complet acoperite de lichid. Pentru a nu se ridica la suprafață, poate fi nevoie să pui o greutate deasupra lor.
Citește și: Când se seamănă varza de toamnă. Secretul grădinarilor pentru o recoltă bogată
În primele două săptămâni, procesul de fermentație ar trebui să ajungă la final, iar saramura ar trebui să se limpezească. Unele gospodine practică ceea ce se numește pritocirea verzei, adică amestecă saramura în primele zile, suflând aer cu un furtun sau cu o țeavă în butoi. Acest lucru ajută ca saramura să se limpezească mai repede și varza să nu facă floare.