Cum se așază varza în butoi. Secretul din bătrâni ca să se păstreze tare și crocantă și să nu facă floare

În acest fel verzele nu se vor înmuia și nu se vor deforma

Scris de: Daoud Andra

03 Oct. 2023

Cum se așază varza în butoi. Secretul din bătrâni ca să se păstreze tare și crocantă și să nu facă floare

Varza murată pentru iarnă se numără printre pregătirile pe care le fac majoritatea gospodinelor în această perioadă. Dacă este pusă cum trebuie, varza se va păstra excelent până la primăvară, nu va face floare și nu se va înmuia. Cum se așază varza în butoi și ce alte ingrediente să mai pui pentru un plus de aromă.

Cum alegi verzele pe care le pui la murat

Pentru multe gospodine, pusul verzelor la murat este un adevărat ritual asociat cu toamna. Acestea vor putea fi folosite ulterior la sarmale, iar zeama poate fi utilizată pentru a acri ciorbele și nu numai. Înainte de a pune varza la murat, butoiul se spală foarte bine, cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu, astfel încât să fie complet curat atunci când punem murăturile.

Verzele pe care le alegem trebuie să fie de dimensiuni potrivite și cu foile subțiri. Acestea sunt cele mai bune pentru sarmale, dar și pentru a fi călite. Se înlătură stratul superior de frunze și se verifică verzele să nu aibă porțiuni unde sunt lovite sau stricate.

Unele gospodine scobesc cu cuțitul cotorul verzelor, astfel încât saramura să intre mai bine în interiorul lor. După ce verzele au fost pregătite, urmează să fie puse în butoi și să se pregătească saramura.

Citește și: De ce gospodinele din Moldova pun orez în butoiul cu varză murată. Trucul secret care s-a păstrat din bătrâni

Cat de sarata trebuie să fie de fapt saramura pentru varza murata.
Varză murată

Cum se așază varza în butoi

Pe fundul butoiului, se pun crenguțe de mărar și de cimbru uscate. Acestea vor da aromă verzei murate. Unele gospodine adaugă și boabe de porumb, pentru a accelera procesul de fermentație. Apoi, se vor așeza verzele, pe straturi, până când se umple butoiul. Acesta se apleacă, pentru ca verzele să fie puse cât mai compact și să nu rămână locuri goale.

În cazul în care rămân goluri, verzele se vor înmuia și se vor deforma. După ce ai terminat de așezat verzele, pune printre ele rădăcini de hrean curățate. Acestea au rol antibacterian și împiedică varza să facă floare. În același timp, o ajută să se păstreze crocantă.

Unele gospodine mai pun printre verze și felii de mere și de gutui. Acestea dau o aromă fructată plăcută verzei și se potrivesc perfect cu gustul ei.

Citește și: Ce să faci cu varza înainte de a o pune la murat. Trucul lui Radu Anton pentru un gust de excepție

Cum se prepară saramura

Ultimul pas înainte de a finaliza pregătirea verzei murate este prepararea saramurii. Pentru aceasta ai nevoie de apă și sare grunjoasă, specială pentru murături. La fiecare litru de apă se adaugă o lingură cu vârf de sare grunjoasă.

Se amestecă bine, astfel încât sarea să se dizolve și se toarnă saramura în butoi. Verzele trebuie să fie complet acoperite de lichid. Pentru a nu se ridica la suprafață, poate fi nevoie să pui o greutate deasupra lor.

Citește și: Când se seamănă varza de toamnă. Secretul grădinarilor pentru o recoltă bogată

În primele două săptămâni, procesul de fermentație ar trebui să ajungă la final, iar saramura ar trebui să se limpezească. Unele gospodine practică ceea ce se numește pritocirea verzei, adică amestecă saramura în primele zile, suflând aer cu un furtun sau cu o țeavă în butoi. Acest lucru ajută ca saramura să se limpezească mai repede și varza să nu facă floare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.6 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *