Ceapa este una dintre cele mai folosite legume în bucătărie. Nu lipsește din rețetele clasice, precum ciorbe sau tocănițe, însă poate fi transformată și în dulceață sau sosuri delicioase. Cum se caramelizează corect ceapa, de ce ingrediente ai nevoie și la ce rețete o poți folosi.
Ceapa este o legumă foarte versatilă și aromată. O folosim atât crudă, cât și gătită, iar în al doilea caz are un gust mult mai bun și o dulceață aparte. Atunci când este preparată termic, iuțeala cepei este neutralizată, iar zaharurile din ea dau savoare oricărui tip de mâncare.
Ceapa caramelizată poate părea un preparat intimidant, însă dacă ai răbdare și respecți ingredientele și modul de preparare, vei obține un rezultat delicios. Aceasta poate fi folosită la fripturi, la burger sau la alte sendvișuri, are un gust aparte și este foarte parfumată. În ceea ce privește tipul de ceapă pe care îl alegem, cel mai ușor se caramelizează ceapa galbenă. Poți folosi și ceapă roșie, aceasta având un aspect mai plăcut atunci când este caramelizată.
Pentru a carameliza ceapa ai nevoie doar de câteva ingrediente. La bază, rețeta conține ceapă, ulei de măsline sau unt (sau o combinație între cele două) și apă. În funcție de preferință, poți adăuga la final puțin oțet balsamic, alcool și zahăr, pentru a obține un rezultat mai dulce și mai parfumat.
Ingrediente:
Citește și: Cum se depozitează corect ceapa. Lângă ce legume să nu o pui niciodată, se va strica în scurt timp
Mod de preparare:
Se curăță cepele și se taie julien. Se pune pe foc o tigaie sau o cratiță antiaderentă. Este ideal să folosiți un vas cu fundul dublu, pentru că ceapa se poate lipi și se poate arde foarte ușor.
Se pun untul și uleiul de măsline în vas, iar când untul s-a topit, se adaugă ceapa tăiată fin. Se poate folosi doar unt sau doar ulei, însă atunci când sunt folosite împreună, ceapa nu se arde. Dacă adaugi doar unt, acesta trebuie să fie clarificat, iar dacă folosești doar ulei, trebuie să amesteci permanent în vas, pentru ca ceapa să nu se ardă.
Citește și: Nu mai ține ceapa lângă cartofi. Mulți români le depozitează greșit, de ce nu e recomandat să faci asta
După ce ai pus ceapa, adaugă un praf de sare. În acest fel, ceapa își va lăsa apă și se va înăbuși mai întâi, apoi va fi caramelizată. Focul trebuie să fie mic spre mediu și trebuie să amesteci la interval de câteva minute. Pentru a se carameliza, ceapa are nevoie să stea pe foc între 30 de minute și o oră.
Adaugă câte 2-3 linguri de apă, atunci când ceapa începe să se lipească de tigaie sau dă semne că s-ar putea arde. După 30 de minute, ceapa este gătită. Ultimul pas îl reprezintă caramelizarea. După ce apa s-a evaporat complet, adaugă 2 linguri de oțet balsamic, vin sec sau coniac. Mărește focul și amestecă până când alcoolul se evaporă, iar ceapa se închide la culoare.
Ultimul pas este adăugarea zahărului. Acest ingredient este opțional, deoarece ceapa conține oricum zaharuri, care se vor carameliza în mod natural. Dacă vrei să fie mai dulce, pune o linguriță de zahăr brun și mai lasă pe foc până când acesta s-a topit. Când ceapa și-a schimbat culoarea și începe să se lipească de fundul vasului, este gata. Oprește focul și las-o să se răcească, după care pune-o într-un borcan pe care îl vei păstra la frigider.