Cum se citesc corect etichetele de pe fructe. Ce semnificație au cifrele. Detaliul la care e bine să fii atent

Fructele de care trebuie să te ferești, în funcție de codul scris pe etichetă
Cum se citesc corect etichetele de pe fructe. Ce semnificație au cifrele. Detaliul la care e bine să fii atent

Cum se citesc corect etichetele de pe fructe. Românii au un apetit tot mai crescut pentru fructele exotice. Acestea au de regulă o etichetă pe este inscripționat un anumit cod. Fiecare dintre aceste coduri dezvăluie cât de sănătoase sunt respectivele fructe de import pentru organismul uman, în funcție de modul în care au fost obținute și crescute. Iată ce înseamnă fiecare cod în parte și ce fructe trebuie să eviți.

Cum se citesc corect etichetele de pe fructe

Mango, banane, citrice, kiwi, kaki, acestea sunt doar câteva dintre sortimentele de fructe exotice care se regăsesc în mai toate supermarketurile. Provenite exclusiv din import, majoritatea fructelor exotice au etichete, fie lipite direct pe coaja fiecărui fruc în parte, fie pe lădițele în care sunt aduse în magazin.

Este cunoscut faptul că majoritatea producătorilor și importatorilor folosește substanțe chimice cu care stropesc fructele pentru a rezista la transport. Iar cele mai multe fructelor provenite din țări exotice sunt crescute cu îngrășăminte care nu sunt tocmai sănătoase pentru organism.

Etichetele de pe fructe conțin de regulă numele sau logoul companiei. Însă aceasta nu este eticheta corectă pentru consumator. Etichetele de pe fructe trebuie să conțină și informații legate de obținerea și creșterea fructelor sub forma unui cod.

În mod normal, pe etichetă ar trebui să se regăsească un copd de bare, iar în fața lui un număr. Iată ce înseamnă fiecare dintre ele.

Codul cu 3 sau 4 cifre

Dacă mergi la magazin și vezi pe eticheta unui fruct exotic un cod format din 3 sau 4 cifre, acest lucru înseamnă că fructele respective au fost cultivate cu tehnici agricole moderne, fiind folosite nu doar mijloacele mecanice automatizate, ci și pesticide și fertilizatori chimici.

Spre exmeplu, bananele care provin din astfel de culturi au codul 4011.

Codul de cinci cifre care începe cu 8 – Cele mai nesănătoase fructe

Dacă vezi pe etichetă un cod format din 5 cifre care începe cu 8, stai departe de aceste fructe. Numărul indică faptul că fructele respective au fost obținute prin modificare genetică, scrie Libertateapentrufemei.ro.

Vorbim aici de fructe create în laborator prin încrucișări și selecționări succesive, dar modificate genetic pentru a fi mai rezistente și a avea un aspect deosebit.

Codul de cinci cifre care începe cu 9 – Cele mai bune fructe

Dacă observi pe eticheta unui fruct un cod format din cinci cifre care începe cu 9, atunci fii siguri că faci alegerea potrivită. Aceste fructe au fost cultivate prin metode clasice, cu fertilizatori organici și nu fost modificate genetic.

Citește și: „9 fructe și legume pe care să nu le bagi la congelator. Își strică textura și aroma

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *