Cum se coc vinetele la cuptor, rapid și fără prea multe bătăi de cap. Vinetele sunt unele dintre cele mai apreciate legume, putând fi gătite în diverse forme. Rețetele sunt multe, însă, înainte de a trece la treabă, trebuie să aflați cum se coc vinetele la cuptor și alături de ce alte alimente mai pot fi consumate la masă.
Cum se coc vinetele la cuptor sau la tigaie
Vinetele au o textură similară cu cea a roșiilor. Le puteți folosi la supe, tocănițe, salată de vinete sau pur și simplu vinete prajite cu usturoi. Vinetele sunt o sursă ideală de vitamina C, vitamina K, B6, magneziu sau potasiu, ajută la digestie și pot să îmbunătățească sănătatea inimii. Trebuie să țineți cont că această legumă nu este neapărat și ușoară pentru stomac, însă, consumată cu moderație, nu prezintă un pericol pentru sănătate.
Pentru a afla mai multe despre cum se pregătesc aceste legume, iată cum se coc vinetele la cuptor. Pașii pe care să-i urmezi atunci când te întrebi cum se coc vinetele la cuptor:
:format(webp):quality(100)/http://www.ego.ro/wp-content/uploads/2022/05/Cum-se-coc-vinetele-la-cuptor-1.jpg)
- Alegeți vinetele clasice, de dimensiuni medii și mari
- Puneți vinetele la copt, în cuptorul fierbinte. Asta transformă interiorul ferm și spongios al vinetelor într-o textură cremoasă, catifelată, ce își păstrează savoarea și proprietățiile benefice.
- Spălați bine vinetele și apoi uscați-le cu un prosop.
- Înțepați în câteva locuri cu o scobitoare (pentru a crăpa când încep să se coacă)
- Băgați-le în cuptorul preîncălzit la 200 de grade.
- Le puteți așeza direct pe grill-ul din cuptor, sau într-o tavă cu hârtie de copt.
- Acestea se coc aproximativ 40 de minute
- După ce vinetele sunt gata coapte, scoateți pe un grill și lăsați să se răcească. Așa le veți decoji mai ușor, dar veți evita și ca vinetele să se îmbibe în sucul propriu.
- Pentru a decoji vinetele ușor, vă puteți ajuta de un cuțit sau o lingură. Perforați coaja cu cuțitul și apoi alegeți conținutul vinetei cu o lingură.
Sparanghelul este una dintre cele mai rafinate și sănătoase legume, dar este prea puțin folosit în bucătăria românească. Cu un gust dulceag, o textură crocantă…
Un mic dejun simplu și echilibrat poate fi cheia unei zile reușite, iar pentru a-ți începe dimineața cu energie și vitalitate, combinațiile naturale de alimente…
La câte grade se coc vinetele în cuptor electric
Cuptorul trebuie preîncălzit la o temperatură mai ridicată, de 250 de grade. Se pun vinetele într-o tavă cu hârtie de copt și se așează tava în poziția cea mai de sus a cuptorului. În cazul unui cuptor electric, va fi suficient să coaceți vinetele doar 25 de minute, înainte să le întoarceți. În cazul unui cuptor electric, va fi suficient să coci vinetele doar 25 de minute, înainte să le întorci.
Cum se coc vinetele în tigaie
Atunci când vine vorba despre vinetele coapte la tigaie, lucrurile devin puțin mai dificile. Trebuie să țineți cont de toți pașii, pentru ca acestea să aibă o textură la fel de cremoasă și fragedă. În caz contrar, veți constata că ați depus un efort în zadar.
:format(webp):quality(100)/http://www.ego.ro/wp-content/uploads/2022/05/vinete-in-tigaie.png)
Vinetele au interiorul moale, spongios, iar odată puse într-o tigaie plină de ulei îl vor absorbi imediat, Pentru a evita acest lucru, urmează următorii pași simpli:
- Spălați vinetele bine, apoi tăiați în felii sau în jumătăți, atât pentru a-ți ușura munca, cât și pentru a reuși să le răcești mai rapid.
- Puneți uleiul direct pe vinete. Nu puneți uleiul în tigaie, ci ungeți vinetele cu o pensulă, este mult mai util și legumele nu vor lăsa prea multă grăsime.
- Introduceți vinetele în cuptorul cu microunde pentru câteva minute.
- Gătirea în prealabil a vinetelor va ajuta la estomparea structurii spongioase a acestora, lucru care va împiedica absorbția unei cantități prea mari de ulei.
- Puneți vinetele în tigaie. Acestea se prăjesc până ce sunt uniform gătite pe fiecare parte.
Beneficiile vinetelor
:format(webp):quality(100)/http://www.ego.ro/wp-content/uploads/2022/05/cum-se-coc-vinete-la-cuptor-2.jpeg)
- Vinetele conţin fier calciu şi alte minerale, nutrienţi esenţiali sănătăţii corpului nostru.
- Conţin anumiţi fitonutrienţi esenţiali care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi hrănesc creierul.
- Conţinutul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv, și previne cancerul la colon.
- Vinetele sunt recomandate şi în dietă deoarece sunt sărace în calorii.
- O singură vânătă conţine 35 de calorii
- Nu conţin grăsimi dar au, în schimb, un conţinut mare de fibre
- Vinetele au fost folosite pentru a controla diabetul. Cercetările recente i-au validat acest rol, datorită cantităţii mari de fibre şi a nivelului scăzut de carbohidraţi solubili din vinete.
- Vinetele au, de asemenea, grijă şi de inima noastră.
- Pot reduce nivelul de colesterol “rău”, dar trebuie gătite în aşa fel întât să beneficiezi de toate calităţile lor.
- Vinetele prăjite în ulei lasă foarte multă grăsime şi sunt greoaie pentru stomac.
- În schimb, coapte la 400 de grade, acestea au un gust mult mai bun şi nici nu îngreunează digestia.
- Un consum regulat de vinete ne scapă de cheagurile de sânge, datorită Vitaminei K.
Rețetă vinete umplute cu Bulgur și Caju
Ingrediente:
- o jumătate de linguriță de curry
- un sfert de linguriță de sare
- 1 cană de bulgur cu gătire rapidă (sau o conservă cu bulgur pre-fiert)
- o jumătate de cană de caju
- 2 căni de apă
- câteva frunze de mentă tocată
- 2 vinete medii
- 2 linguri de ulei de măsline
- 3 căței de usturoi
- o jumătate de cană de stafide aurii
:format(webp):quality(100)/http://www.ego.ro/wp-content/uploads/2022/05/Reteta-vinete-umplute-cu-Bulgur-si-Caju.jpg)
Mod de preparare:
Vinetele umplute cu Bulgur și Caju este o rețetă apreciată și deloc complicată de preparat. Trebuie doar să țineți cont de toți pașii pentru ca rezultatul să fie cel așteptat. Astfel că, vă prezentăm mai jos modu de preparare al acestei rețete speciale.
Încălziți într-o cratiță mică, o lingură de ulei de măsline, la foc mediu. Puneți stafidele, curry-ul, sarea și usturoiul pisat. Amestecați aceste ingrediente timp de două minute, apoi adăugați apa și blgurul, pe care le căliți la foc mic. Se acoperă cratița și e lasă la fiert aproximativ 15 minute sau până când bulgurul devine fraged. Între timp, se taie vinetele pe jumătate, pe lungime, și se curăță de semințe.
Puneți vinetele pe o hârtie de copt, cu interiorul în sus. Se ung cu ulei de măsline și se adaugă sare pe ele. Puneți vinetele în cuptorul preîncălzit la o temperatură mare, până ce acestea s-au înmuiat. E scot din cuptor și se adaugă bulgul gătit, amestecat cu caju. La final se adaugă frunzele de mentă și se lasă la răcit. Această rețetă este apreciată mai ales în restaurante, însă le puteți prepara rapid chiar în bucătăria voastră.
Rețetă de vinete pane
Ingrediente
- 2 căni de pesmet uscat
- 2 linguri de ulei de rapiță
- două vinete mari, curățate și tăiate felii
- 3 ouă mari, bătute
:format(webp):quality(100)/http://www.ego.ro/wp-content/uploads/2022/05/Vinete-pane.jpg)
Mod de preparare:
Încălziți uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu. Dați feliile de vinete în ou, pesmet și puneți-le în uleiul fierbinte. Se lasă la prăjit pe fiecare parte sau până se rumenesc.
:format(webp):quality(100)/http://www.ego.ro/wp-content/uploads/2022/05/Cum-se-coc-vinetele-la-cuptor-salata.jpg)
Despre salata de vinete
Atunci când este inclusă în dietă, salata de vinete poate ajuta la menținerea controlului glicemiei, datorită conținutului ridicat de fibre care ajung în sistemul digestiv. Aceste fibre reduc nivelul zahărului din sânge, prin încetinirea procesului de digestie și absorbție a zahărului în organism, absorbția lentă menținând un nivel constant al glicemiei și prevenind, astfel, riscul de diabet.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!