Cum se coc vinetele pentru salată. Suntem în plin sezon al vinetelor. Vinete românești, frumoase, numai bune pentru salatele noastre preferate. Pentru a prepara zacuscă, salată de vinete sau orice rețetă care implică vinetele este esențial ca acestea să fie corect coapte. Din acest motiv, citește în rândurile următoare ce metode de coacere există ca să iasă gustoase și aromate.
În primul rând, pentru a ieși salata de vinete gustoasă, este necesar să alegeți vinete mari, sănătoase, cu pielea netedă lucioasă. La apăsare, vinetele trebuie să se simtă puțin elastice, pufoase.
Vinetele gustoase sunt cele coapte la flacără deschisă pe aragaz, pe plită sau pe grătar cu cărbuni. Pe plita încinsă, pe aragaz sau la foc deschis se pot coace cantități mai mari de vinete. Alege una din metodele de coacere a vinetelor de mai jos:
Aroma dată de jar este cea mai bună. Însă, spre deosebire de aragaz sau cuptor, intensitatea focului nu poate fi reglată. În cazul vinetelor, acest aspect nu este un dezavantaj. Cu cat se perpelesc mai bine, cu atât vor fi mai apetisante. Pentru a coace vinetele avem nevoie de flacără deschisă, nu jăratec. Un alt aspect important este înălțimea la care așezăm grătarul. Acesta nu trebuie să fie mai sus de cinci centimetri. Vinetele se așază la o distanță de aproximativ 1 cm, pentru a permite flăcării să treacă printre ele. Aroma dată de flacără este una unică.
Vinetele coapte pe aragaz sau pe plită au aroma specifică de ars, perfectă pentru a conferi aroma de fum, specifică salatei de vinete. Trebuie să știți că pentru această variantă va fi nevoie de o hotă puternică pentru a elimina fumul produs de vinetele coapte. Fumul poate fi redus, într-o oarecare măsură, dacă nu înțepați vinetele. Vinetele sunt coapte când coaja este complet înnegrită, pe alocuri carbonizată.
Această metodă nu este recomandată pentru salata sau zacusca de vinete, pentru că nu vor avea aroma specifică de fum. Dacă totuși optați pentru această variantă, încingeți cuptorul la 210 grade. Înțepați vinetele înainte de a le pune la copt. Pentru a nu murdări cuptorul, puneți o tavă cu hârtie de copt sub grătarul pe care coaceți vinetele.
După ce vinetele sunt coapte, puneți-le într-un vas acoperit cu un capac. Lăsați-le timp de 10 minute, aburul va înmuia coaja vinetelor, astfel se va îndepărta foarte rapid. O altă metodă de curățare a cojii este să puneți vânăta pe tocător, iar cu un cuțit o tăiați pe verticală. Apoi trageți cu lingura miezul până când rămâne doar coaja. Puneți miezul într-o strecurătoare de plastic și lăsați la scurs pentru 2-3 ore.
Vezi și Salată de vinete după o rețetă veche. Singurul ingredient care o face foarte gustoasă și pufoasă