Cum se completează corect fișa de înscriere la liceu 2023. În ce ordine trebuie bifate opțiunile

După ce Ministerul Educației a modificat calendarul pentru admiterea la liceu 2023, 15 iunie este data limită pentru contestațiile la probele de aptitudini.

Ministerul Educației a trimis către inspectoratele școlare procedura pentru completarea fișei de înscriere la liceu 2023. Aceste fișe de înscriere la liceu se completează în perioada 6-7 și 10-17 iulie 2023. Fișa de înscriere poate fi transmisă și electronic, după cum prevede procedura Ministerului Educației. Iată mai jos, cum se completează corect fișa de înscriere la liceu 2023. În ce ordine trebuie bifate opțiunile.

Media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu 2023

După ce Ministerul Educației a modificat calendarul pentru admiterea la liceu 2023, 15 iunie a fost data limită pentru contestațiile la probele de aptitudini. De asemenea, comunicarea rezultatelor finale.

Citește și: Măsuri fără precedent la Bacalaureat 2023. Ce se întâmplă cu probele orale. Anunțul făcut de ministrul Educației

Media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu 2023, potrivit ordinului privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal.

Cum se completează corect fișa de înscriere la liceu 2023

Art. 2 – „(1) Comisia de înscriere din unitatea de învățământ gimnazial asigură completarea fișelor de înscriere ale absolventilor de clasa a VIII-a cu codul județului, cu codul și denumirea unităţii de învățământ gimnazial, cu datele personale ale acestora, cu media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, cu notele și media generală de la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și cu media de admitere.

Citește și: Schimbare majoră la examenul de Bacalaureat 2023. Se amână probele de competențe. Anunțul făcut de Ligia Deca

Fișele de înscriere ale candidaților care au susţinut sau cărora li s-au echivalat probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă se completează și cu rezultatele acestor probe.

Fișele se semnează de către directorul unitătii de învăţământ și se aplică ștampila acesteia”, se arată în procedură.

Conform documentului, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părintii acestora /reprezentanții legali se poate realiza la sediul unităţii de învățământ pe care a absolvit-o candidatul sau prin formularul – Fișa de înscriere transmis electronic.

Citește și: Ce autori și opere se dau la Bac 2023 la Limba și literatura română. Programa Bacalaureat pentru anul acesta

Completarea fișei la școală

Completarea opțiunilor la școală se face pe baza unei programări realizate telefonic sau prin e-mail, după cum apare în document. Completarea opțiunilor se face de către candidat în prezenta părintelui/reprezentantului legal al acestuia și a dirigintelui clasei, astfel:

  1. Primul pas este completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor.
  2. Primele opțiuni trebuie să fie opțiunile pe care elevul le dorește, chiar dacă nu este sigur că media îi permite să intre la aceste opțiuni.
  3. E important să ții cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.
  4. Dacă vei pune un număr cât mai mare de opțiuni pe fișa de admitere nu îți poate dăuna în niciun fel. Vei intra la prima opțiune a ta la care mai sunt locuri.
  5. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă.
  6. Validarea fişelor este o operaţiune simplă, dar obligatorie pentru toţi candidaţii. Eventualele greşeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea neciteaţă a codurilor liceelor pot cauza situații neplăcute. Computerul „nu ştie” că un elev a completat codul 115 dar de fapt îl interesează specializarea cu numărul 151, sau că media de absolvire nu este 5,75 ci 7,55.
  7. După validarea fișei și repartizarea computerizată, fișele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei și Cercetării.
  8. Urmează apoi verificări multiple și se corectează erorile semnalate, apoi are loc repartizarea computerizată.

Completarea fișei online

Dacă părintele solicită, școala poate transmite electronic fișa de înscriere. În acest caz, elevul va completa fișa în prezența părintelui.

Art. 2 – „(4) La solicitarea candidatului/părintelui/reprezentantului legal al acestuia, unitatea de învățământ poate transmite electronic Fișa de înscriere a candidatului.

Asta în vederea completării opțiunilor de către candidat, în prezenta părintelui/reprezentantului legal al acestuia.

În acest caz, Fisa de înscriere, completată de către unitatea de învăţământ cu datele menționate la alin.(1) se transmite scanată, pe adresa de e-mail comunicată de către candidat/părinte/reprezentantul legal al acestuia.

Unitatea de învățământ va confirma, prin e-mail, primirea documentului.

În procesul de completare a opțiunilor, candidatul/părintele/ reprezentantul legal poate beneficia de asistență din partea dirigintelui clasei

În situația în care informațiile din documentul transmis electronic sunt incomplete, nu sunt lizibile sau dacă se constată inadvertente între informațiile din document și cele din aplicația informatică, unitatea de învăţământ poate solicita candidatului/părintelui/reprezentantului legal al acestuia prezentarea la sediul unitătii.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
5.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *