Da, poți congela ceapa! Nici măcar nu trebuie să o tratăm în prealabil în vreun fel. Este super ușor! Poate că te întrebi de ce să te deranjezi să congelezi ceapa, când se păstrează bine timp de câteva săptămâni? Iată cum se congelează corect ceapa și cât timp o poți consuma.
Ceapa se poate păstra bine, dar este pretențioasă. Preferă să fie depozitată la 4-10°C adică mai cald decât frigiderul, dar mai rece decât temperatura camerei.
Dacă depozitezi ceapa la temperaturi prea ridicate, prea scăzute sau prea umede, este posibil ca aceasta să germineze, să mucegăiască sau să se înmoaie. Cepelor nu le place să fie depozitate lângă cartofi, deoarece gazele naturale eliberate de cartofi vor face ca ceapa să încolțească mai repede, și invers. Așa că, găsirea locului potrivit pentru ceapă, poate fi dificilă. Așadar, congelarea sau deshidratarea sunt cele mai bune opțiuni în cazul cepei.
Dacă gătești în mod regulat, știi că 90% dintre rețete includ ceapă tocată, tăiată în cubulețe sau felii. Îți poți imagina cât de convenabil poate fi să ai ceapă gata tăiată în cubulețe! Este cu adevărat o economie de timp.
În loc să tai și să feliezi o ceapă în fiecare seară, pur și simplu mergi la congelator și scoți câtă ai nevoie. Astfel nu mai este nevoie să toci ceapă zilnic. Fără miros de ceapă pe degete. Fără curățarea tocătorului pentru tăiat. Ia în considerare congelarea cepei dacă:
Înainte de toate se curăță ceapă de coajă. Se taie în cubulețe la dimensiunea preferată: în felii sau cubulețe mici. Nu se recomandă congelarea unei cepe întregi sau pe jumătate.
Se folosește un cuțit ascuți sau un robot de bucătărie, după cum preferă fiecare. Când se pun cantități mari de ceapă la congelat, se recomandă folosirea robotului de bucătărie. Se folosește cuțitul pentru a tăia ceapa cuburi sau felii sau pentru a toca ceapa cubulețe. Corect este ca atunci când se folosește robotul de bucătărie pentru a tăia ceapa cubulețe, se recomandă să se apese doar de câteva ori pentru a evita transformarea minusculă a cepei într-un terci lichid.
Cheia pentru a congela ceapa este să o sigilezi bine într-o pungă sau un recipient de înaltă calitate, care va preveni orice miros. De obicei se folosesc pungi de congelator groase, din plastic, nu din cele universale, ci pungi mai groase, de calitate, speciale pentru congelator.
Un alt secret este să scoți cât mai mult aer pentru a preveni îngrămădirea alimentelor la congelator și lași cât mai puțin spațiu liber posibil. Este recomand ca ceapa să fie congelată în cantități măsurate în prealabil, fie să le congelezi într-un strat subțire, din care să poți rupe cu ușurință bucățile congelate, atunci când ai nevoie. În felul acesta evitați să aveți bucăți mari de ceapă congelată. Punguțele se sigilează și se congelează timp de până la trei luni. Se etichetează pungile și se pun în congelator.