Merele sunt unele dintre cele mai rezistente fructe. Dacă sunt depozitate corespunzător, ne putem bucura de aroma lor tot anul. Merele pot fi păstrate atât în beci sau în cămară, întregi, cât și la congelator. Dacă alegi a doua variantă, le poți prepara dinainte astfel încât să poată fi folosite direct la plăcintă sau la tartă, atunci când ai nevoie. Cum se congelează merele pentru iarnă și cât timp le poți păstra în acest fel.
Congelarea reprezintă o metodă foarte bună de a păstra fructele și legumele proaspete cât mai mult timp. Nu toate alimentele se pretează la a fi congelate, însă unele dintre ele își păstrează perfect gustul, textura și proprietățile la congelator.
Nu este recomandat să congelăm fructe care au un procent mare de apă, cum ar fi pepenele. Atunci când sunt scoase de la congelator, aceste fructe se înmoaie și își pierd textura crocantă. Putem congela, în schimb, fructe de pădure, tot felul de fructe de sezon, dar și unele exotice.
Citește și: Trei deserturi cu mere ideale pentru toamnă. Se fac ușor și rapid și sunt delicioase
Fructele pot fi congelate întregi sau curățate și tăiate bucăți, în funcție de tipul lor. Acestea trebuie să fie puse în pungi cu zip-lock sau în caserole, astfel încât să nu împrumute mirosuri de la alte alimente din congelator. Fructele proaspete pot fi păstrate în acest fel timp de 6 până la 9 luni, după care ar trebui să fie consumate.
În funcție de preparatul la care vrem să folosim merele, acestea pot fi congelate sub diverse forme. Le putem pune la congelator date pe răzătoare, crude sau călite, tăiate felii, sferturi sau cubulețe. Dacă facem mai des plăcintă cu mere, este de preferat să congelăm merele deja călite și îndulcite.
În acest fel, preparăm o cantitate mai mare și o punem în punguțe, pe care le vom folosi treptat. Nu mai este nevoie să călim merele de fiecare dată când facem plăcintă, ci le lăsăm doar să se decongeleze.
Se spală bine și se curăță merele de coajă. Se pun într-un bol cu apă și zeamă de lămâie, astfel încât să nu oxideze. Se dau apoi merele pe răzătoarea mare, se pun într-o cratiță și se adaugă peste ele zahăr și scorțișoară. Dacă merele sunt acrișoare, se pune câte o lingură de zahăr pentru fiecare măr. Dacă fructele sunt dulci, cantitatea de zahăr poate fi înjumătățită.
Se călesc merele cu zahărul și scorțișoara până când se evaporă sucul. Se lasă la răcit, apoi se pun în punguțe cu zip-lock și se depozitează la congelator. Puneți în fiecare pungă cantitatea pe care o folosiți la o plăcintă. Când vor fi folosite, merele se lasă să se dezghețe și să se scurgă de apă.
Citește și: Ce trebuie să adaugi în merele călite pentru plăcintă. Așa va avea un gust senzațional, unic
Merele rase pot fi congelate și crude, urmând a fi călite când sunt folosite la plăcintă. În acest caz, se dau pe răzătoare si se scurg bine de zeamă, într-o strecurătoare. Când le puneți în pungi, țineți cont că atunci când le veți căli, cantitatea se va diminua, pentru că se va evapora apa.
Dacă vrei să congelezi merele tăiate felii sau cubulețe, trebuie mai întâi să le cureți și să le lași în apă cu lămâie. Apoi, merele se taie după forma și dimensiunea dorite și se pun din nou în apă cu lămâie, ca să nu oxideze. Se scot merele pe hârtie de bucătărie sau pe foaie de copt și se lasă să se usuce bine. Apoi, se pun în caserole sau pungi care se închid ermetic și se depozitează la congelator.