Cum se curăță aparatul de aer condiționat. Pașii esențiali de urmat

Iată cum se curăță corect aparatul de aer condiționat.
Cum se curăță aparatul de aer condiționat. Pașii esențiali de urmat

Sezonul cald se apropie cu pași repezi și ar fi bine să nu ne surprindă nepregătiți. De aceea, este bine să acționăm din timp și să precedăm la curățarea dispozitivelor pe care le vom folosi în mod frecvent vara. Iar aerul condiționat ocupă un loc fruntaș într-un top al aparatelor fără de care zilele toride de vară ar fi un adevărat coșmar. Iată, așadar cum se curăță aparatul de aer condiționat în mod corect.

Cum se curăță aparatul de aer condiționat

Crățarea aparatului de aer condiționat este un lucru obligatoriu pentru a nu risca să ne îmbolnăvim. El trebuie curțat frecvent în timpul sezonului cald, dar și înainte de fi folosit pentru prima dată, după cele câteva luni în care a stat în „hibernare”.

Ca regulă de bază, nu este suficient să cureți doar filtrele, ci și unitatea interioară. De asemenea, nu uita să înlături praful depus pe mobilă, pentru a evita să fie împărștiat de aerul care circulă în încăpere și ulterior să pătrunfă în căile respiratorii.

Un aer viciat, plin de praf şi bacterii care proliferează în mediu umed pot produce diverse afecţiuni: oftalmologice, respiratorii şi chiar afecţiuni ale plămânilor. Poţi căpăta rinite, alergii, pneumonii etc.

Curățarea aparatului de aer condiționat

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să scoți aparatul din priză, pentru a nu risca să curentezi, iar aparatul să se defecteze.

Ulterior, trecem la curățarea unității interioare. Aparatele de aer condiționat sunt formate din două părți:

  • unitatea interioară – cea montată pe uul dintre pereții din interiorul locuinței
  • unitatea exterioară – monată pe peretele exterior al blocului sau casei

Unitatea interioară se curăță folosind o cârpă înmuiată într-o soluție formată din apă și oțet sau bicarbonat de sodiu. Poți, de asemenea, să folosești și o soluție cu apă și spirt.

Îndepărtează cu grijă stratul de praf şi încearcă să nu-l împrăştii în aer. Mai poţi utiliza şervete umede dezinfectante.

Al treilea pas constă în spălarea măștii aparatului. De regulă, masca aparatului de aer condiționat este detașabilă. Așa că, indicat ar fi să scoți această componentă, pentru a te putea ocupa mai bine de ea.

Foloseşte o cârpă umedă, spal-o cu apă şi detergent, iar apoi dezinfecteaz-o cu spirt. Ulterior, poți folosi peria îgustă a aspiratorului pentru a curăța și interiorul carcasei.

Atenție! Atașează masca aparatului de aer condiționat doar atunci când ești sigur că este complet uscată.

Curățarea filtrelor

Filtrele cu care este prevăzut aparatul de aer condiționat sunt de obicei de plastic și se pot curăța sau schimba foarte simplu. După ce le-ai îndepărtat conform indicațiilor producătorului, poți folosi o soluție compusă din apă și oțet pentru curățarea lor.

Acestea se ai pot curăța și la duș. Folosește un spray special de curățare și apoi clătește-le sub jetul dușului. Filtrele se șterg ulterior cu o cârpă uscată și se lasă să se usuce complet. Atunci când filtrul este acoperit cu praf şi alte impurităţi, aparatul de aer condiţionat nu mai funcţionează la capacitatea sa maximă, ca să nu mai vorbim de pericolele pentru sănătate.

Verifică freonul și înlocuiește-l dacă este nevoie

Aerul condiționat funcționează pe bază de freon. Dacă aparatul tău nu mai dă randamentul maxim, este foarte posibil să fi rămas fără această substanță. Pentru schimbarea freonului, va trebui să apelezi la firme specializate.

De asemenea, poți apela tot la firme specializate și pentru curățarea aparatului de aer condiționat. Acestea folosesc substanțe speciale, care se adesea se dovedesc mai eficiente în curățarea și igienizarea unităților decât soluțiile făcute în casă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *