Ciorba de burtă este una dintre cele mai populare mâncăruri românești. Se găsește în meniul oricărui restaurant tradițional, dar se poate prepara foarte ușor și în propria bucătărie. Poți alege burtă de vită prefiartă, însă aceasta nu are același gust precum cea proaspătă. Dacă optezi pentru varianta proaspătă, trebuie să știi cum se curăță burta de vită, pentru a scăpa de mirosul specific.
Atunci când urmează să prepare ciorbă de burtă, cei mai mulți oameni cumpără burtă de vită direct spălată și prefiartă. Aceasta este cel mai ușor de gătit, este curată și nu are acel miros specific precum burta proaspătă. Unii producători ambalează burta prefiartă direct tăiată bucățele, astfel că tot ce ai de făcut este să o pui în ciorbă. Dacă alegi burtă prefiartă, ține cont că aceasta nu va avea un gust atât de intens precum cea gătită de tine, de la zero.
Burta proaspătă, pe de altă parte, va da o aromă deosebită ciorbei, dar are nevoie și de mai multă atenție. De la curățare până la fierbere, toți pașii necesită mai mult timp. O burtă de vită trebuie să fie spălată bine, pentru că pe suprafața ei mai sunt resturi de iarbă și microorganisme. În plus, are un miros puternic, înțepător, din cauza acidului gastric. Atât resturile, cât și mirosul pot fi îndepărtate cu ușurință, dacă vei spăla corect burta de vită.
Citește și: Cum se face corect ciorba de burtă. Reţeta ca să iasă super gustoasă
Burta de vită proaspătă se pune mai întâi la înmuiat în apă rece și se lasă timp de o oră. Apa va înmuia burta și o vei putea curăța mai ușor, însă nu va elimina complet mirosul acesteia. Se spală bine burta și poți folosi o perie de bucătărie sau lama cuțitului pentru a o curăța mai ușor. În măcelării și carmangerii, burta de vită se curăță cu var stins diluat cu apă.
Pentru a o spăla mai ușor, poți presăra pe suprafața ei mălai sau sar grunjoasă. Granulele ajută la eliminarea impurităților, prin exfoliere, atunci când o speli. După ce este complet curată, burta se taie în bucăți potrivite, pentru a fi mai ușor de manevrat. Urmează pasul prin care scapi de mirosul specific al burții de vită.
Citește și: Când se adaugă smântâna în ciorbă ca să nu se brânzească. Este regulă de aur pentru bucătarii de top
Se pun bucățile de burtă într-un vas, se toarnă apă rece peste ele și câteva linguri de oțet. Se amestecă și se lasă burta la înmuiat cel puțin o oră. În acest timp, oțetul va elimina mirosul acela înțepător și deranjant, dar va face și să se albească burta. Poți adăuga și o ceapă tăiată felii în apă. Aceasta are, de asemenea, capacitea de a elimina mirosul.
După ce a stat în oțet, burta se clătește cu un jet de apă rece. Pentru a fierbe burta, este nevoie de doi pași. În primă fază, se pune burta în apă rece pe foc. Din momentul în care apa dă în clocot, se lasă burta la fiert timp de 10-15 minute. Apa în care a fiert burta se aruncă, pentru că are spumă și impurități.
Citește și: Cum se face ciorba rădăuțeană. Rețeta pe care trebuie să o încerci, ce să adaugi pentru un gust aparte
După ce bucățile de burtă s-au răcit, se curăță pielița de pe partea netedă. Aceasta se desprinde ușor după ce burta a fiert timp de 10-15 minute. Nu ar trebui să omiți acest pas, pentru că acea piele dă o textură neplăcută în ciorbă. În acest moment, burta este curățată și prefiartă, însă nu este fiartă suficient de mult încât să își piardă gustul.
Burta de vită se taie fâșii subțiri, după care poți prepara ciorba, după rețeta preferată. Nu uita să adaugi la ciorbă și un os de vită sau o bucată de rasol, pentru a-i da gust.