Vinetele sunt niște legume extrem de gustoase și sănătoase. Ele sunt consumate în toată lumea, inclusiv la noi în țară. Pe timp de vară, salata de vinete este preparată în foarte multe case, fiind preferată atât de adulți, cât și de copii. Însă, curățarea acestor legume de coajă nu este deloc simplă, dar, din fericire, există un truc foarte simplu pe care doar bucătarii iscusiți îl folosesc.
Odată cu sosirea verii a început și sezonul vinetelor, legumele acelea mov pe care mulţi români le îndrăgesc. Ne plac în tot felul de moduri și în tot felul de preparate, însă, cu siguranță, cea mai iubită este salata de vinete.
Însă, curățarea vinetelor dă bătăi de cap multor gospodine. Cum trebuie să procedezi? Ei bine, mai întâi de toate, hai să vedem cum se coc aceste legume delicioase.
Vinetele se coc pe un grătar sau pe aragaz, pe o plită de fier. Ele trebuie lăsate până când coaja lor se înegrește și devine casantă la atingere. După ce vinetele s-au copt pe toate părțile, se îndepărtează capetele lor, se învelesc în folie de aluminiu și se lasă câteva minute.
După ce s-au scurs circa 10 minute, se dezvelesc la un capăt și începând de la partea mai groasă a vinetelor, se strânge folia până miezul iese prin locul de unde ai tăiat codițele.
Astfel, miezul legumelor va ieși la suprafață prin spațiul creat după îndepărtarea cozilor și nu te vei mai strădui să cureți vânăta de cojițele carbonizate care se tot lipesc pe miez.
Ingrediente
Mod de preparare
După ce ai urmat procedura de mai sus și ai curățat vinetele de coajă, lasă-le la strecurat pentru a elimina sucul amar. Ulterior, toacă legumele cu ajutorul unui satâr de lemn, după care pune-le într-un bol în care vei pregăti salata.
Acum, ia ceapa și toac-o mărunt. Presară puțină sare și adaugă una sau două linguri de zeamă de lămâie sau oțet. Ulterior, pune ulei și amestecă foarte bine salata. Continuă să mai pui ulei de câteva ori, dar nu uita să amesteci de fiecare dată ca la maioneză. Spor la treabă și poftă bună!