Aproximativ 2,4 milioane de români beneficiază de ajutoare sociale în cadrul programului guvernamental ”Sprijin pentru România”. Cardurile sociale pe care aceștia le-au primit sunt încărcate din două în două luni cu suma de 250 de lei. Există și situații în care cardul se blochează și nu mai poate fi folosit. Ce este de făcut în acest caz și cum se deblocheză cardul social.
Banii care ajung la românii din categorii defavorizate, prin programul inițiat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), pot fi folosiți pentru a cumpăra alimente sau pentru a plăti mese calde. Românii care beneficiază de aceste ajutoare au primit a treia tranșă de bani pe anul acesta în luna iunie. Cardurile pe care sunt încărcați banii pot fi folosite la plăți în magazinele selectate, dar și în unele restaurante.
Citește și: Amendă de 6.500 de lei dacă faci această greșeală cu tichetele sociale. Este interzis
Există însă și situații în care cardul social este blocat de autorități și nu mai poate fi utilizat. Mii se români au pățit acest lucru, din cauza unor tentative de fraudă. Anul trecut, autoritățile au blocat o parte din cardurile sociale, după ce beneficiarii ar fi încercat să cumpere alcool sau tutun cu banii de pe ele. Acest lucru nu este permis, la fel cum nici înstrăinarea sau vânzarea cardului nu este permisă.
”Peste 10.000 de carduri sunt în momentul de față blocate fie ca urmare a modului defectuos de folosire a lor, fie că sunt probleme de identitate a beneficiarilor de vouchere. Este o datorie a beneficiarului să înțeleagă că ele au fost date pentru a sprijini populația și pentru a nu face comerț cu ele”, a precizat ministrul Marcel Boloș, în urmă cu un an.
Citește și: Ce valabilitate au tichetele sociale. Când expiră și ce cumpărături poți face cu vocherele
Se poate întâmpla însă ca voucherele sociale să nu mai poată fi folosite și din alte motive care nu au legătură cu frauda. Dacă ai introdus PIN-ul de mai multe ori greșit, cardul poate fi blocat. De asemenea, dacă ai pierdut cardul social și ai solicitat blocarea acestuia și apoi l-ai găsit și vrei să îl deblochezi, te poți adresa autorității emitente.
Sunt trei companii care au emis carduri pentru voucherele sociale oferite de stat. Fiecare dintre acestea are aplicație mobilă, pe care utilizatorii o pot folosi pentru diverse probleme ale cardului. Cei care nu se descurcă să utilizeze aplicația, pot contacta firma care a emis cardul, pentru deblocarea acestuia. În funcție de firma care a emis cardul, utilizatorul se va adresa companiei în cauză:
De asemenea, dacă ai uitat PIN-ul, îl poți afla tot în același mod: fie folosind aplicația, fie luând legătura cu firma care a emis cardul.