Ceapa este un ingredient de bază în multe rețete delicioase, dar pentru a o păstra proaspătă la fel de bine ca atunci când ați cumpărat-o, este esențial să știți cum să o depozitați corect. În plus, trebuie să țineți cont de faptul că ceapa nu se potrivește lângă toate legumele. Aflați din rândurile următoare modalitățile pentru a păstra prospețimea cepei peste iarnă și pentru a evita combinații nepotrivite în depozitare.
Ceapa proaspătă trebuie să fie tare, uscată și lucioasă. Dacă este expusă la lumină și umiditate, aceasta poate încolți. Prin urmare, se recomandă să o depozitați într-un loc uscat și întunecat, cum ar fi pivnița. Ceapa trebuie decojită și tăiată doar înainte de utilizare, în caz contrar, sulfurile se vor evapora rapid și ceapa își va pierde aroma.
În funcție de regimul de temperatură, un balcon închis, subsol, pivniță, garaj neîncălzit sunt potrivite pentru depozitarea legumelor.
Locul de depozitare al cepei trebuie să fie răcoros, uscat, întunecat și bine ventilat. Potrivit experților, cea mai bună temperatură pentru depozitarea cepei este de 7-13°C, iar umiditatea este de 60-70%.
Pentru ca legumele să fie ventilate, alegeți recipientul potrivit pentru depozitarea lor. În niciun caz nu trebuie să păstrați ceapa în pungi de plastic. Ceapa nu poate fi depozitată în mai multe straturi, deoarece acest lucru face ca bulbii să ”transpire” și să se deterioreze.
Pentru depozitare puteți folosi coșuri de răchita bine aerisite, plase speciale, cutii de lemn sau cutii de carton cu orificii de aerisire pe laterale, pungi textile pentru ca aerul sa ajungă in straturile inferioare ale bulbilor.
În plus, este important să verificați periodic starea cepei depozitate. Îndepărtați orice bulburi care sunt moi, putrede sau prezintă semne vizibile de deteriorare. Acest lucru vă va ajuta să preveniți răspândirea rapidă a putreziciunii și să mențineți ceapa sănătoasă și utilizabilă.
Vezi și Câtă ceapă se pune la zacuscă de fapt. Trucul gospodinelor iscusite pentru un gust desăvârșit
Evitați să depozitați ceapa lângă următoarele legume, deoarece pot cauza degradarea reciprocă:
Cartofi și cartofi dulci: Ceapa și cartofii eliberează umiditate și gaze care pot accelera procesul de deteriorare reciprocă. Acest lucru poate duce la deteriorarea prematură a ambelor produse.
Morcovi: Morcovii pot absorbi umiditatea din ceapă, ceea ce poate face ca ambele legume să se usuce mai repede.
Dacă ați tăiat sau curățat deja ceapa, este important să o depozitați într-un recipient ermetic în frigider și să o folosiți în cel mai scurt timp posibil. Tăierea sau curățarea cepei poate accelera procesul de oxidare și degradare.
Vezi și Ce să faci neapărat cu ceapa înainte de a o pune la sarmale. Așa vor avea gustul de la țară