Femeile și-au dorit dintotdeauna să aibă o piele netedă și mătăsoasă, iar părul de pe corp nu era de dorit. Asta le-a determinat să găsească diferite soluții ingenioase. Dar cum se epilau femeile în urmă cu sute de ani, încă poate fi uimitor.
Îndepărtarea părului nedorit, în trecut, avea și diferite semnificații, dincolo de faptul că avea un rol estetic.
La începutul secolului al XX-lea, femeile care se epilau își dovedeau, astfel, clasa superioară din care făceau parte. De asemenea, putea simboliza faptul că erau pregătite de căsătorie.
Astăzi, femeile au metode de epilare definitivă, cu aparate care promit să nu mai avem bătăi de cap cu părul de prisos. Dar în trecut, lucrurile nu erau la fel de simple.
În Egiptul antic de exemplu, femeile se epilau cu scoici și cu pietre șlefuite. Viața luxoasă și ritualurile ciudate au făcut faimos Egiptul antic. Aici, corpul fără păr era considerat foarte important, din cauza religiei și a ritualurilor. Femeile foloseau zahăr ars și penseta pentru a scăpa de părul de prisos de pe față și corp.
În Orientul Mijlociu, precum și în Asia de Est și de Sud, femeile foloseau fire de ață pe care le rulau peste firele de păr pentru a le smulge.
Dar mai târziu, femeile chiar se expuneau la unele riscuri, pentru a obține o piele fină și fără păr. Ele foloseau o mixtură de arsenic și var nestins sau comprese cu amoniac și oțet pentru asta.
În jurul 3000 î. Hr. grecii antici au fost obsedați cu pielea netedă. Pentru asta foloseau metode uneori chiar barbare pentru a scăpa de părul nedorit. Au încercat să ardă părul, sau să folosească diferite obiecte aspre, pentru a subția firul de păr.
Primul aparat de ras este datat la 1760. Este momentul în care îndepărtarea părului a devenit mult mai ușoară. Aparatul a fost, inițial, dedicat bărbaților, dar tot mai multe femeie au apelat la el, astfel că ulterior au început să apară și pentru femei, scrie clickpentrufemei.ro.
În jurul anilor 1500, în timpul domniei Elisabetei I, aceasta a fost un adevărat model. Astfel că fruntea înaltă, așa cum o avea ea, a devenit un model pe care și-l dorea toată lumea. Pentru a o obține foloseau creme ciudate făcute din fecale de pisică, ulei de nucă și oțet. Credința era că nu vor mai apărea fire de păr nedorite, folosind această cremă. Chiar și mamele au folosit crema pe fața copiilor cu acest scop, scrie smoothskin.ro.
Apariția costumului de baie a fost un moment important în evoluția epilatului. La sfârșitul anilor ’40, companiile au început să promoveze și mai mult epilarea. Zece ani mai târziu, 98% dintre femeile americane cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, se epilau regulat pe picioare.