Cum se fac mucenicii fierți. Ingredientul care le schimbă radical gustul. Se presară la final

În general, gospodinele gătesc mucenici fierți, cei muntenești sau copți, cei moldovenești, în funcție și de preferințe
Cum se fac mucenicii fierți. Ingredientul care le schimbă radical gustul. Se presară la final

Mucenicii se pregătesc pentru ziua de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. În general, gospodinele gătesc mucenici fierți, cei muntenești sau copți, cei moldovenești, în funcție și de preferințe. Dacă vreți și să gătiți una dintre variante, iată mai jos cum se fac mucenicii fierți cu doar câteva ingrediente.

În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori

În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

Ingrediente mucenici muntenești, cei fierți

  • 2 L apă
  • 350 g nucă
  • cacao
  • Esențe: rom, lămâie, vanilie, scorțișoară etc.
  • o pungă de 400 g mucenici

Mod de preparare muceniți fierți

Se pune apa la fiert cu puțină apă și sare. Când clocotește, se adaugă mucenicii din pungă. După ce se înmoaie ușor, puteți adăuga aromele dorite, amestecând ușor. Se mai lasă la fiert timp de 10 minute.

Citește și: Cât timp se fierb mucenicii ca să fie pufoși și gustoși

Mucenicii muntenești nu trebuie lăsați foarte mult timp la fiert, deoarece ei se vor găti în continuare în zeama fierbinte și aromată.

Rețetă mucenici moldovenești

Mucenicii moldovenești sunt cei realizați din aluat de cozonac, de post sau de dulce, în amintirea celor 40 de mucenici de la Sevastia, prăznuiți în fiecare an la data de 9 martie.

Cum se fac mucenicii fierți
Cum se fac mucenicii copți

Gospodinele care optează pentru a doua variantă trebuie să știe că un anumit ingredient le schimbă gustul, făcând mucenicii mult mai gustoși. Este vorba nuca cu care ei trebuie pudrați la final, după ce sunt unși cu miere.

Ingrediente mucenici moldovenești:

  • 100 g zahar;
  • 260 ml lapte de de vaca sau apa;
  • 1 vârf cuțit sare;
  • 1 linguriță plina coaja de portocala rasa;
  • 500 g faină;
  • 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscata;
  • 70 ml ulei;
  • cca 100 – 150 g nuca măcinată;
  • 4-5 linguri miere.

Mod de preparare:

Puneți făina într-un vas, iar în centru adugați drojdia dizolvată în lapte sau apă călduță, ulei, zahăr și coaja rasă de la o portocală.

Se frământă aluatul până prinde consistență, apoi puneți un vârf de cuțit de sare și se frământă până ce aluatul devine elastic.

Citește și: Rețetă mucenici moldovenești.

Acoperiți aluatul și lăsați la dospit, într-un loc cald, pentru a-și dubla volumul. Apoi se dă formă mucenicilor cu aluat de cozonac.

Pentru asta, trebuie să formați șnururi lungi, dar nu foarte subțiri, de aluat, din care apoi să se formeze mucenici în formă de 8.

Se pun mucenicii pe post în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Se lasă o distanță de câțiva centimetri între ei.

Se lasă apoi mucenicii moldovenești de post să crească, vreme de o oră, acoperind coca cu un șervet, într-un loc cald, apoi trebuie să îi ungi cu puțin lapte de soia sau apa călduță.

Citește și: 9 martie – Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici

Mucenicii se coc apoi în cuptorul preîncălzit la 180°C, vreme de circa 15-20 minute. Între timp, se încălzește mierea pe foc mic, apoi mucenicii se ung cu mierea caldă.

În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *