Pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 40 de mucenici. În tradiția noastră, în această zi de mare sărbătoare, se servesc mucenici sau sfințișori. Spre deosebire de alte zone ale țării, în Moldova, mucenicii se fac din aluat pufos de cozonac, aromat și bine însiropat. Aceștia se coc în cuptor, iar pe deasupra se presară glazură de miere și nucă. Iată cum se face aluatul pentru mucenici ca să iasă pufoși și gustoși.
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia au fost martirizați în anul 320 d.Hr, în timpul domniei împăratului Licinius. Acești martiri erau soldați romani care credeau în Hristos și refuzau să se închine zeilor păgâni. Împăratul a încercat să-i convingă să-și abandoneze credința și să se închine zeilor păgâni, însă aceștia au refuzat cu tărie și au fost supuși la diferite torturi, inclusiv bătăi cu nuiele și lovituri cu pietre. De asemenea, au fost dezbrăcați și lăsați în frig, timp de o noapte întreagă, în afara orașului Sevastia, în condiții extreme.
Cu toate acestea, cei 40 de martiri și-au menținut credința în Hristos și au rămas neclintiți în fața suferinței. În dimineața următoare, când soldații care îi supravegheau s-au dus să-i verifice, au găsit că toți erau încă vii, cu excepția unui singur martir, care murise în timpul nopții din cauza frigului. În cele din urmă, acești martiri au fost decapitați, dar credința lor a rămas o sursă de inspirație pentru creștinii din întreaga lume.
Una dintre tradițiile importante ale acestei sărbători este prepararea unor prăjituri specifice – mucenicii – în funcție de specificul fiecărei zone. Iar pe lângă mucenicii moldovenești însiropați sau cei muntenești fierți, în această zi de sărbătoare se consumă 44 de pahare de vin.
Iată care sunt secretele celor mai delicioși și pufoși mucenici.
Așa cum aminteam mai sus, mucenicii se prepară din aluat de cozonac. Însă secretul cel mai important pentru ca mucenicii să iasă gustoși și pufoși este modul în care este pregătit aluatul. În anumite zone ale țării, o parte din aluat se frământă în mod clasic, în timp ce o altă parte a aluatului se opărește.
Cantitatea de apă necesară pentru pregătirea aluatului se pune la fiert, iar când începe să dea în clocot, se adaugă o jumătate din cantitatea de făină. Se lasă să se tempereze bine, după care se amestecă cu restul de făină și celelalte ingrediente, apoi se începe frământarea.
Gospodinele trebuie să știe că aluatul pentru mucenici se lasă la dospit până când își dublează volumul. Este secretul pentru ca mucenicii să iasă pufoși. În plus, aceștia se vor rumeni mult mai repede și mai frumos când îi dăm la cuptor
De asemenea, gustul aromat al sfințișorilor este un alt secret pe care trebuie să îl știi. După ce s-au copt, se lasă puțin la răcit, după care deasupra lor se toarnă siropul dulce și aromat și se lasă să absoarbă totul.
Nuca măcinată amestecată cu scorțișoară se adaugă imediat după ce a fost adăugat siropul peste mucenici.
Citește și: „Cât timp se fierb mucenicii ca să fie pufoși și gustoși. Greșeala pe care o fac multe gospodine”
Primul pas este să pregătim maiaua. Drojdia se înmoaie în puțin lapte, apoi se adaugă două linguri de făină și o linguriță de zahăr. Se amestecă totul și se lasă deoparte timp de 15 minute. După ce a crescut, se adaugă peste maia restul de făină, zahărul, ouăle și laptele treptat. În tot acest timp se frământă aluatul bine până când se omogenizează.
Se adaugă untul și se continuă frământarea. Ulterior, se lasă aluatul la dospit timp de o oră, până când își dublează volumul.
În acest timp se pregătește siropul. Punem apa la fiert împreună cu zahărul și lăsăm să fierbă pentru câteva minute. Când este gata, adăugăm coaja de portocală și esența de rom.
După ce a crescut, aluatul se întinde pe masa de lucru sub formă de batoane și se formează cifra 8. Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, adăugăm mucenicii și îi lăsăm deoparte pentru 20 de minute. Se ung cu ou și se pun la cuptor la 170 – 180 de grade Celsius timp de aproximativ 20 – 30 de minute sau până când capătă o culoare aurie.
După ce s-au făcut, mucenicii se scot din cuptor și se lasă la răcit. Adăugăm peste ei siropul, în mod uniform. Îi lăsăm timp de 10 minute, astfel încât să absoarbă tot siropul. La final se ung cu miere și se adaugă nuca măcinată.
Poftă bună!