Ciorba a la grec este una dintre cele mai gustoase din bucătăria românească. Așa cum îi spune și numele, este inspirată din gastronomia grecească, dar seamănă destul de mult cu ciorba rădăuțeană. Cum se face ciorba a la grec, pas cu pas, și de ce ingrediente ai nevoie pentru a avea un gust ca la restaurant.
Ciorba a la grec se face din carne de pui, multe legume și este dreasă cu smântână. Deși poate părea complicat de făcut pentru cineva care este începător în bucătărie, dacă ții cont de câteva aspecte, îți va ieși perfect din prima. Carnea de pui pe care o folosim la ciorbe, în general, trebuie să fie una care are grăsime, piele și oase. Acestea sunt cele care dau gust ciorbelor și supelor.
Evită pieptul de pui atunci când faci ciorbă și folosește mai degrabă pulpe, aripi, spate. Apoi, este ideal să folosim o carne de calitate, de preferat pui de țară. Dacă nu ai carne de pasăre din sursă proprie sau de țară, cumpără un pui de calitate, bio, crescut lent.
Pentru ciorba de pui a la grec ai nevoie de următoarele ingrediente:
Mod de preparare:
Se spală bine carnea de pui și se pune într-o oală cu apă la fiert. Se fierbe la foc mic și se adună spuma care se formează la suprafață. După ce nu mai apare spuma, se pun rădăcina de pătrunjel și păstârnacul întregi și se lasă să fiarbă la foc mic.
Între timp, se toacă ceapa, morcovul, ardeiul și țelina, iar când carnea a fiert pe jumătate, se adaugă și acestea în ciorbă. Se pun sare și piper după gust, se scot rădăcinoasele întregi și se pune și orezul la fier. Acesta are nevoie de 10-15 minute pentru a fierbe, motiv pentru care se adaugă abia spre final.
O problemă pe care o întâmpină adesea gospodinele este că, atunci când adaugă smântâna în ciorbă, aceasta capătă un aspect brânzit. Pentru a evita acest lucru, este important să aduci amestecul de smântână și gălbenuș la o temperatură ridicată înainte de a-l adăuga în oală.
Amestecă smântâna și gălbenușurile într-un bol și adaugă câte un polonic din ciorba fierbinte peste ele. Omogenizează și adaugă încă un polonic, până când temperatura amestecului din bol crește. Apoi, toarnă totul în oala cu ciorbă, amestecă și mai lasă pe foc două minute.
Oprește aragazul, adaugă verdeața proaspăt tocată și ciorba a la grec este gata. Se servește cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă, cu oțet sau cu ardei iute.