Cum se face ciorba de potroace. Ingredientul care nu trebuie să lipsească, este cel mai bun remediu pentru mahmureală

Rețeta cu care nu ai cum să dai greș

Scris de: Daoud Andra

31 Oct. 2023

Cum se face ciorba de potroace. Ingredientul care nu trebuie să lipsească, este cel mai bun remediu pentru mahmureală

Ciorba de potroace este, probabil, cel mai cunoscut remediu anti-mahmureală în popor. Se prepară cu precădere a doua zi după anumite evenimente sau sărbători, pentru a scăpa de starea dată de consumul de alcool. Cum se face ciorba de potroace, după rețeta tradițională. Ingredientele care nu trebuie să lipsească.

Ce sunt potroacele

Toată lumea a auzit, într-un anumit context de ciorba de potroace. Este folosită în popor de oameni pentru a se ”drege” după o noapte de pomină, cum ar fi nunta, Revelionul sau alte ocazii în care se petrece intens până dimineața. Această ciorbă i-a atras atenția și cunoscutului gastronom Radu Anton Roman, care i-a dedicat un loc de cinste în cartea sa, ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

Potrivit regretatului gastronom, potroacele nu sunt altceva decât zeama acră cu care se drege această ciorbă la final. În mod tradițional se folosește zeamă de varză, dar ciorba poate fi acrită și cu borș, corcodușe sau alte ingrediente care îi dau gustul specific.

Citește și: Cum se face ciorba a la grec. Trucul secret pentru ca smântâna să nu se brânzească atunci când o adaugi în oală

”Potroaca înseamnă sărătură, nu altceva, o zeamă reparatorie care scoate în mod tradițional veninul din bețivi, mahmureala din nași și untul din bucătari. E ciorba dimineților obosite și înfrigurate de excese, panaceul valah, dezintoxicant al râurilor întunecate de vin ce poluează noaptea perversă, sardanapalicã și aventuroasă a nunții.”, notează Radu Anton Roman în cartea sa.

Cu ce sa stropesti carnea de gaina de tara inainte sa o pui la fiert
Măruntaiele de pui sunt ideale pentru ciorba de potroace

Cum se face ciorba de potroace

Ciorba de potroace este, la bază, un preparat simplu. Se face din măruntaie de pui, multe legume și zeamă de varză, pentru un gust acru.

Ingrediente:

  • 1 kg măruntaie de pui (spinări, aripi, gâturi, pipope, inimi, gheare)
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1/2 țelină
  • 2 cepe
  • 1 ardei
  • 100 g orez
  • 2 linguri ulei
  • zeamă de varză după gust
  • sare
  • piper
  • verdețuri proaspăt tocate

Opțional:

  • 4-5 gălbenușuri
  • 500 g smântână

Citește și: Cum se face ciorba de fasole în pâine. Cea mai gustoasă modalitate de a servi acest preparat, așa va avea gustul de la restaurant

Mod de preparare:

Se spală și se porționează bucățile de carne de pui. Se pun la fiert într-o oală cu apă și o linguriță de sare. Se adună spuma care se formează la suprafață și se lasă carnea să fiarbă la foc mic în jur de o oră.

Între timp, se pregătesc legumele. Se spală și se curăță rădăcinoasele, ceapa și ardeiul. Rădăcina de pătrunjel, cea de păstârnac, un morcov și o ceapă se adaugă întregi în oală și se fierb împreună cu carnea. Acestea vor fi scoase din ciorbă ulterior.

Țelina, morcovul și ceapa rămase, precum și ardeiul se taie cubulețe și se pun la călit într-o tigaie pe foc, în puțin ulei, cu un praf de sare. Legumele se călesc doar câteva minute, până se înmoaie și capătă aromă, după care se transferă în oala cu ciorbă.

Citește și: Ce trebuie să adaugi de fapt în ciorba rădăuțeană pentru un gust ca la restaurant. Rețeta pe care o vei pregăti mereu

Se mai lasă să fiarbă totul împreună 15-20 de minute, după care se adaugă și orezul. Se scot legumele întregi din oală și ciorba se mai fierbe timp de 15 minute sau până când este și orezul gătit. La final, se adaugă zeamă de varză și se drege de sare și de piper.

Când se pune smântâna

Mai departe, ciorba de potroace poate fi lăsată așa și servită cu verdeață proaspăt tocată. Multe gospodine o dreg însă cu smântână acrișoară și gălbenuș de ou, pentru un plus de gust. Se amestecă smântâna și gălbenușurile într-un bol și se adaugă câte un polonic de zeamă, astfel încât amestecul să ajungă la o temperatură mai ridicată.

În acest fel, smântâna nu va căpăta acel aspect brânzit când este pusă peste ciorba fierbinte. Se toarnă amestecul în oală, se mai lasă pe foc timp de două minute, după care se oprește aragazul și se adaugă verdeața proaspăt tocată. Ciorba de potroace se servește cu ardei iute sau simplă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *