Atunci când vine vorba despre dulceață, aceasta este asociată de obicei cu fructele. Există însă și câteva legume din care se poate face dulceață cu un gust extraordinar, iar ceapa și ardeiul iute sunt două exemple excelente în acest sens. Cum se face dulceața de ceapă și ce sortiment să alegi pentru acest preparat.
Dulceața de ceapă poate părea un preparat sofisticat, însă este foarte ușor de pregătit. Spre deosebire de dulceața de fructe, aceasta se servește mai ales în combinații sărate. Dulceața de ceapă se potrivește perfect într-un sendviș, alături de o friptură sau în burgeri.
Nu toate sortimentele de ceapă sunt însă potrivite pentru a face dulceață. Ceapa galbenă este alegerea perfectă pentru dulceață, din mai multe motive. Aceasta nu este la fel de iute precum ceapa albă, iar în timpul gătirii, își pierde gustul astringent și capătă o aromă dulceagă. Acest lucru o face să fie ideală pentru anumite sosuri, supe, dar și pentru dulceață.
Citește și: Motivul genial pentru care gospodinele pricepute pun ceapă în congelator. Trucul îți ușurează viața
Și ceapa de apă este potrivită pentru a face dulceață sau pentru a fi caramelizată. De asemenea, aceasta este utilizată pentru a face supă-cremă de ceapă, un preparat deosebit, preluat din bucătăria franțuzească. Un alt sortiment ideal pentru această rețetă este ceapa roșie.
Ingrediente:
Citește și: Ce să faci cu ceapa după recoltare. Metoda inedită de depozitare care o va păstra proaspătă mai mult timp
Mod de preparare:
Se curăță ceapa, se spală și se taie julien (solzișori). Se pun untul și uleiul într-o tigaie pe foc, iar când untul s-a topit, se adaugă ceapa și un praf de sare. Se pun și rozmarinul și cimbrul și se călește ceapa timp de 10-15 minute, sau până când devine translucidă. Se adaugă zahărul și se amestecă până când acesta se topește.
Se lasă la foc potrivit, cu capacul pus. Se amestecă des, pentru că zahărul se poate lipi de tigaie. Se pot adăuga câteva linguri de apă, dacă zahărul începe să se caramelizeze. După 15 minute, se adaugă crema de oțet balsamic și se amestecă. Se mai lasă pe foc timp de 5-10 minute, astfel încât sosul să se lege și aromele să se combine. Se oprește focul și se lasă să se răcească.
După ce dulceața de ceapă s-a răcorit, se poate pune în borcane sterilizate. Acestea se păstrează la frigider și este ideal ca dulceața să fie consumată cât mai repede. Din acest motiv, nu este recomandat să preparați cantități mari de dulceață de ceapă. Fiind o legumă care se găsește pe tot parcursul anului, puteți prepara dulceață de ceapă proaspătă oricând este nevoie.