Dulceața de trandafiri este considerată o delicatesă în bucătăria românească. Gustul dulce este completat de parfumul petalelor de trandafiri. Este un preparat pe care orice gospodină ar trebui să îl încerce măcar o dată și care te va cuceri de la prima linguriță. Cum se face dulceața de trandafiri și ce fel de flori sunt potrivite pentru acest desert. Un soi anume este folosit cel mai des.
Atunci când ne gândim la dulceață sau la gem, de obicei asociem aceste preparate cu fructele. Dulceața se poate face însă și din flori parfumate, iar trandafirul și bujorul sunt exemple excelente în acest sens. Pentru dulceața de trandafiri există anumite soiuri de flori care se cultivă special în acest scop.
Trandafirul de Damasc este folosit cel mai des pentru a prepara dulceață. Aroma lui este una perfect echilibrată, nu are nici un gust prea intens, nici un parfum pregnant, care să fie deranjant în dulceață.
Pentru a prepara această dulceață fină și parfumată este nevoie de timp și răbdare. Petalele trebuie să fie alese cu grijă, pentru a obține cea mai bună dulceață. Însă odată ce vei gusta, vei constata că a meritat efortul!
Ingrediente:
Citește și: Când se adaugă de fapt zahărul în dulceață. Trucul special al gospodinelor pentru un gust perfect
Mod de preparare:
Se aleg petalele de trandafir, având grijă să le dai la o parte pe cele lovite sau mâncate de insecte. Se spală cu un jet de apă rece, în sită, după care se pun într-un vas. Se freacă petalele de trandafir cu sare de lămâie sau cu zeama de lămâie, până când încep să își lase zeamă.
Se pune apa într-un vas pe foc și se adaugă zahărul. Când acesta s-a topit și începe să fiarbă, se adaugă și petalele de trandafiri. Se lasă la fier până când siropul de zahăr începe să capete consistență. Spuma care se formează la suprafață se poate îndepărta cu o paletă.
Pentru a testa siropul de zahăr, se pun câteva picături pe o farfurie și se lasă la răcit. Atunci când atingi cu degetul siropul, acesta ar trebui să se întindă și să fie elastic, precum mierea. Când dulceața este gata, se lasă câteva minute la răcorit, după care se pune în borcane curate și sterilizate. Acestea se închid etanș și de lasă la răcit, cu capacul în jos.
Citește și: De ce nu se leagă dulceața. Greșeala banală care strică tot, ce trebuie neapărat să eviți
Un alt preparat aromat și parfumat pe bază de trandafiri este siropul. Acesta se prepară sub formă concentrată și se savurează diluat cu apă, plată sau minerală, și cu gheață.
Ingrediente:
Citește și: Cum să ai trandafiri înfloriți toată vara. Secretul la care apelează grădinarii cu experiență
Mod de preparare:
Se spală petalele de trandafiri și se pun la fiert în apă. După ce au fiert timp de 5 minute, se adaugă zahărul și zeama de lămâie. Aceasta are un rol important, deoarece împiedică cristalizarea zahărului. Se mai lasă la fiert pentru aproximativ 10 minute, până când siropul începe să se îngroașe.
Se strecoară siropul sau se poate pasa totul la blender, dacă vrei să păstrezi și petalele de trandafiri. Se lasă la rece, acoperit cu un prosop umed, până a doua zi, când se mai fierbe pentru încă 10 minute. Se strecoară încă o dată siropul și se pune în sticle sterilizate. Acestea se vor păstra la frigider sau în cămară.