Cum se face dulceața de vișine. Pașii esențiali de urmat pentru un preparat de nota 10

Cât timp trebuie să stea pe foc

Scris de: Daoud Andra

22 Jul. 2023

Cum se face dulceața de vișine. Pașii esențiali de urmat pentru un preparat de nota 10

Vișinele sunt unele dintre cele mai aromate fructe de vară. Gustul lor dulce-acrișor le face să fie perfecte pentru a fi incluse în anumite deserturi. Vișinele pot fi însă păstrate și la congelator, peste iarnă, sau transformate în dulceață, compot sau sirop. Cum se face dulceața de vișine și cât se fierbe pentru a ieși perfectă. Rețeta cu care nu vei da greș!

Cea mai simplă rețetă: cum se face dulceața de vișine

Dulceața de vișine combină gustul dulce cu cel acrișor și este ideală pentru a fi preparată în această perioadă. Fructele trebuie să rămână întregi, să aibă suficient sirop și să își păstreze culoarea. Pentru a obține cea mai bună dulceață de vișine trebuie să ții cont atât de cantități, cât și de timpul de fierbere.

Pentru dulceața de vișine, ai nevoie de cantități egale de fructe și zahăr, dar și de zeama de la o jumătate de lămâie. La un kilogram de vișine fără sâmburi, vei pune un kilogram de zahăr. Fructele împreună cu zahărul se dau peste noapte la frigider, pentru a-și lăsa sirop.

Citește și: Când se adaugă de fapt zahărul în dulceață. Trucul special al gospodinelor pentru un gust perfect

Dulceața de vișine se fierbe în două tranșe, în zile consecutive. După ce vișinele și-au lăsat sirop și zahărul s-a topit parțial, se poate pune dulceața la fiert. Aceasta se va lăsa pe foc 10-15 minute din momentul în care dă în clocot, după care se oprește focul. În timp ce dulceața fierbe, se adună cu o lingură sau paletă spuma care se formează la suprafață.

Se lasă dulceața la răcit, după care se pune din nou la frigider până a doua zi. Se va fierbe din nou, pentru încă 10-15 minute, de data aceasta împreună cu zeama de lămâie. La fel ca în ziua precedentă, se îndepărtează spuma. După ce se oprește focul, dulceața de vișine se lasă la răcit 10 minute, după care poate fi pusă în borcane sterilizate. Astfel, se va păstra impecabil timp de luni bune, chiar și un an.

Citește și: Dulceață din flori de salcâm, rețeta veche. Cât timp se lasă la fiert de fapt și ce ingredient trebuie să adaugi neapărat

Cum se face dulceața de vișine
Dulceață de vișine

Cum să scoți simplu și rapid sâmburii vișinelor

A pregăti vișinele pentru dulceață, sirop sau pentru a fi congelate poate fi o treabă migăloasă. Deși există diferite modele de ustensile pentru a scoate ușor și rapid sâmburii vișinelor, poate că nu ai un astfel de accesoriu la îndemână și trebuie să te descurci altfel. Poți scoate sâmburii cu degetul, însă vișinele nu vor mai rămâne întregi.

Citește și: Cel mai rapid truc pentru a scoate sâmburii de la cireșe sau vișine. Metoda e chiar banală, o vei folosi mereu

Pentru ca fructele să își păstreze forma, poți apela la câteva trucuri extrem de utile. Sâmburii vișinelor și ai cireșelor pot fi scoși cu ajutorul unui ac de siguranță sau al unei agrafe de birou. Atunci când introduci partea de jos a acului de siguranță în vișină, sâmburele acesteia va ieși foarte ușor, fără ca fructul să fie sfărâmat.

O altă metodă presupune să ai o sticlă de suc sau de vin goală, din sticlă, cu gura cât mai strâmtă, și un pai. Pune câte o vișină pe gura sticlei și introdu paiul în fruct. Sâmburele va ieși pe partea cealaltă și va cădea în sticlă, iar tu vei putea curăța simplu și rapid o cantitate mare de vișine sau cireșe.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *