Cum se face mămăliga din serialele turcești. Rețeta te va cuceri pe loc, ce să adaugi pentru un gust de excepție

Află cum se prepară delicioasa mămăligă turcească Muhlama

Scris de: Oana Matei

07 Aug. 2023

Cum se face mămăliga din serialele turcești. Rețeta te va cuceri pe loc, ce să adaugi pentru un gust de excepție

Serialele turcești au captivat inimile telespectatorilor din întreaga lume cu poveștile lor pasionale, dramatice și pline de mister. Însă, pe lângă intrigile lor captivante, aceste producții au adus în atenția publicului și o gastronomie delicioasă și bogată în arome, unul dintre cele mai renumite preparate fiind muhlama, cunoscută și sub denumirea de mihlama sau kuymak. De la micul ecran la farfuria noastră, această mâncare tradițională turcească a câștigat popularitate în întreaga lume și ne-a cucerit cu gustul său delicios.

Muhammara: mămăliga turcească tradițională

Muhlama este un fel de mâncare specific regiunii nord-estice a Turciei, cetatea Artvin fiind considerată locul său de origine. Această regiune montană oferă condiții ideale pentru producerea laptelui și a brânzeturilor proaspete, care sunt componente esențiale ale rețetei. Mihlama este, practic, o combinație perfectă între brânză și mămăligă, iar asta îi conferă un gust unic și inconfundabil.

Muhammara se prepară în mai multe variante în diferite regiuni ale Turciei. În funcție de locul de origine, este cunoscută sub denumirea de muhlama, mihlama sau kuymak, dar esența rămâne aceeași: un fel de mămăliga cremoasă și delicioasă, preparată cu brânză topită și unt.

Vezi și Ce poți vizita în Turcia. Locuri superbe pe care nu trebuie să le ratezi

Rețeta tradițională de muhlama

Ingrediente necesare:

  • 250 grame de cașcaval ras,  mozzarella sau caș
  • 50 grame de unt
  • 60 grame mălai
  • 250 mililitri apă fierbinte sau  lapte fierbinte
  • O priză de sare

Cum se prepară:

  • Topiți untul într-o tigaie adâncă sau crăticioară cu fund dublu.
  • Adăugați mălaiul, după ce untul s-a topit complet.
  • Amestecați continuu, timp de 1-2 minute, la foc mic, până simțiți un miros specific de porumb prăjit.
  • Turnați apa sau laptele fierbinte și un praf de sare. Amestecați continuu timp de 2-3 minute, la foc mic.
  • Adăugați brânza rasă și amestecați până când brânza se va topi și devine cremoasă.
  • Continuați să amestecați timp de aproximativ 5-7 minute sau până când brânza este complet topită și se obține o textură omogenă și cremoasă.
  • După acest pas, luați vasul de pe foc și serviți mămăliga turcească fierbinte.

Servirea preparatului

Muhlama poate fi servită în diverse moduri, în funcție de preferințe. Mulți oameni o savurează ca atare sau însoțită de pâine proaspătă. Alții preferă să adauge ingrediente adiționale, cum ar fi ouă, ceapă verde sau chiar suc de roșii, pentru a adăuga mai multă savoare și culoare preparatului.

Un deliciu tradițional turcesc

Muhlama sau mihlama reprezintă o călătorie culinară în regiunea nordică a Turciei, oferindu-ne ocazia de a descoperi tradițiile și aromele unei bucătării străvechi și autentice. Cu rețeta sa simplă și ușor de pregătit, muhlama ne încântă papilele gustative. Fie că descoperiți muhlama prin serialele turcești sau călătoriți în această minunată regiune, nu ratați ocazia de a gusta acest delicios fel de mâncare, care vă va încânta și răsfăța simțurile.

Vezi și Obiceiuri interzise în Turcia. Ce nu ai voie sub nicio formă să faci dacă ajungi aici. Acest gest banal este considerat vulgar

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *