Mămăliga se numără printre cele mai populare preparate din bucătăria românească. De la stână și până în restaurantele cu pretenții, aceasta se prepară și se servește de zeci de ani, în combinații mai simple sau mai sofisticate. Deși este un preparat atât de simplu și se face doar din trei ingrediente, se poate întâmpla să nu iasă întotdeauna ca la carte. Iată cum faci mămăliga fără cocoloașe, pas cu pas!
Mămăliga se prepară în toate gospodăriile românești, din timpuri străvechi. Este una dintre mâncărurile de bază, însă nu oricine știe să o prepare ca la carte. Este important nu doar gustul, ci și consistența: o mămăligă bună este suficient de sărată, are o textură moale, mălaiul este fiert cât trebuie și cel mai important – nu are cocoloașe.
Chiar dacă acum există pe piață numeroase sortimente de mălai, care mai de care mai fin, acestea nu îți garantează neapărat reușita. Gospodinele pricepute spun că secretul constă în felul în care pregătești mămăliga. Dacă ai răbdare și ții cont de proporții, nu are cum să nu îți iasă.
Citește și: Cum se fierbe corect mămăliga. Greșeala pe care trebuie să o eviți ca să nu facă cocoloașe
În primul rând, ingredientele de bază sunt trei la număr: apă, mălai și sare. Pentru ca mămăliga să aibă consistența perfectă, trebuie să ții cont de proporții: o parte de mălai la patru părți de apă. Poți cântări ingredientele sau poți folosi o cană pentru a le măsura, dacă nu ai cântar la îndemână. La patru căni de apă, vei pune o cană de mălai și o linguriță de sare. Opțional, poți adăuga în mămăligă un cub de unt, pentru a o face mai cremoasă.
Rețeta clasică de mămăligă este cea cu apă, însă la stână de obișnuia să se fiarbă mămăliga în zer sau chiar în lapte. Pune la fiert, așadar, patru căni de apă sau jumătate apă, jumătate lapte, și o linguriță de sare. Când apa (sau amestecul de apă și lapte) începe să fiarbă, adaugă mălaiul cernut. Acesta se va pune treptat, în ploaie, amestecând în continuu cu un tel sau cu o lingură de lemn.
Este important să amesteci în continuu, pentru că altfel se pot forma cocoloașe. După ce ai terminat de pus mălaiul, dă focul mic și lasă mămăliga să fiarbă. Amestecă la interval de câteva minute, pentru ca mămăliga să fiarbă uniform. Când aceasta a căpătat consistența dorită, înseamnă că este gata. Vei ști că mălaiul este bine fiert în momentul în care mămăliga începe să se desprindă de pe margini.
Cu câteva minute înainte de a stinge focul, poți adăuga un cub de unt în mămăligă, pentru a-i da o consistență mai fină. La final, răstoarnă mămăliga pe o farfurie întinsă sau pe un tocător din lemn.