Cum se face mămăliga. Secretul pe care trebuie să-l știi pentru o textură moale

Pentru a obține o mămăligă perfectă pe care să o consumați atât ca garnitură, cât și ca fel de mâncare principal, vă recomandăm câteva trucuri
Cum se face mămăliga. Secretul pe care trebuie să-l știi pentru o textură moale

Cum se face mămăliga, unul dintre preparatele de bază din bucătăria românească. Mămăliga se gătește ușor și o puteți face în mai multe feluri. Există câteva trucuri pe care trebuie să le urmați pentru ca mămăliga să iasă perfect. Este preferata celor care țin dietă și asta pentru că nu are multe calorii. Iată mai jos, cum se face mămăliga perfectă, fără cocoloașe.

Cum se face mămăliga perfectă, apelând la câteva trucuri

Pentru a obține o mămăligă perfectă pe care să o consumați atât ca garnitură, cât și ca fel de mâncare principal, vă recomandăm câteva trucuri ce vă vor fi de folos.

Cum se face mămăliga
Cum se face mămăliga

Puțini sunt cei care știu că, mămăliga din mălai de porumb a început să fie consumată de poporul nostru în jurul secolului al XVII-lea. Până atunci, se folosea încă de pe vremea dacilor un terci din mei.

Trucuri de preparare

  • adăugați un praf de sare și unul de mălai, imediat ce ați pus apa la fiert
  • puneți și restul de mălai cum apa a început să fiarbă
  • nu așteptați până aceasta clocotește, pentru a evita formarea cocoloașelor
  • Pentru a obține o mămăligă fină, nu turnați tot mălaiul o dată
  • mălaiul se adaugă puțin câte puțin în ploaie
  • Amestecați mămăliga pe tot parcursul fierberii pentru a se fierbe uniform, dar și pentru a evita lipirea de vas
  • Dacă folosiți mălai de țară, acesta trebuie fiert cu 15 minute mai mult față de mălaiul din comerț;
  • După ce a fiert, mămăliga se scoate pe un tocător de lemn. Tocătorul va absorbi excesul de apă din mămăligă

Mămăligă fiartă în apă

Aceasta este una dintre cele mai simple rețete. Primul pas este să puneți apa la fiert într-un vas de fontă sau inox. Proporția este de o măsură de mălai, la 4 măsuri de apă.

Astfel că, la 250 g mălai se pune un litru de apă. Proporția mai poate fi de la 1 la 3 până la 1 la 5, în funcție de cât de vârtoasă sau moale vrei să fie mămăliga. Dacă faci un preparat sărat, adaugă și sare în apă, după gust.

Mod de preparare

Când apa este aproape de fierbere, se varsă mălaiul în ploaie, amestecând cu un tel, ca să nu facă cocoloașe. La un moment dat se va întări, astfel că pentru a mesteca, folosiți lingura de lemn.

La final, puteți răsturna mămăliga pe un fund de lemn (absoarbe aburii) sau într-un castron, dacă e mai moale.

Rețetă mămăligă la cuptor

Mămăliga la cuptor este foarte gustoasă și apreciată, mai ales de persoanele care țin dietă. Este un fel de budincă din mămăligă. Mai întâi aceasta se fierbe în lapte pe foc, timp de 3 minute, amestecând încontinuu. Adăugați puțin unt și amestecați. Turnați mămăliga pe o tavă întinsă pe care ați așezat hârtie de copt. Lăsați să se răcească, apoi tăiați-o în forma dorită.

Se poate folosi apoi ca suport pentru diverse preparate, combinându-o cu brânză, ouă, unt, smântână sare și piper. Se mai ține la cuptor la 210 grade încă 10-15 minute.

Mămăligă cu cu unt

Se pune apa la fiert cu un pic de sare și când dă în clocot, puneți o mână de mălai. Lăsați timp de 10 minute să fiarbă.

Se toarnă în ploaie și restul de mălai și lăsăm să fiarbă încă vreo 5 minute

Cu un tel, amestecați până nu mai sunt deloc cocoloașe.

Adăugați un cub de unt de 50 de grame și lăsați la fiert, dar amestecați treptat mămăliga. Aceasta este cea mai simplă rețetă de mămăligă.

Mămăligă fiartă în lapte

Mămăligă fiartă în lapte este un preparat specific Italiei. Într-o cratiță se pune 1 l de lapte cu sare și piper. Când laptele începe să facă bule se adaugă mălaiul în ploaie.

Lăsați să fiarbă 3 minute, amestecând mereu. Se adaugă și puțin unt. Mămăliga fiartă în lapte se poate servi imediat, fiindcă este cremoasă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *