Pe data de 9 Martie se sărbătorește Ziua Sfinților 40 de Mucenici. Este sărbătoarea care marchează finalul zilelor Babei și începutul primăverii. Gospodinele se pregătesc să prepare mucenici fierți sau copți, în funcție de specificul regiunii. În Moldova, mucenicii se prepară din aluat dospit, iar în Muntenia din aluat simplu din care se decupează sau se modelează formele de mucenici. Pentru mucenicii fierți este nevoie de multă migală și răbdare. Odată decupate formele de mucenici, se pun la uscat pentru 24 de ore. Astfel, gospodinele încep prepararea mucenicilor din seara de 8 martie. De asemenea, există pungi cu mucenici, gata preparați, în orice magazin alimentar. Pe aceștia doar îi puneți la fiert în siropul cu miere. Dacă nu știi cum se face siropul pentru mucenicii fierți, îți explicăm noi pas cu pas:
Cum se face siropul pentru mucenicii fierți
Siropul pentru mucenicii ardelenești nu trebuie să fie apă chioară, ci un sirop puțin gros și aromat. Pentru a-l prepara astfel, uite cum se face siropul pentru mucenicii fierți.
Ingrediente pentru mucenici ardelenești
- 100 grame mucenici
- 1 litru de apă
- 100 grame zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 100 grame miez de nucă
- 1 baton de scorțișoară
- 1 linguriță esență de rom
- 1 praf de sare
- coajă de lămâie și de portocale
Vezi și Câtă nucă se pune la mucenici. Așa ies delicioși, secretul pe care trebuie să-l știi
Mod de preparare
- Într-o crăticioară se pune apa la fiert peste care se adaugă coaja de lămâie și de portocale, zahărul, zahărul vanilat, batonul de scorțișoară și un praf de sare.
- Pentru ca siropul să fie mai subțire, se poate adăuga 500 mililitri de apă mai mult.
- Nuca se prăjește ușor într-o tigaie. După ce a fost prăjită, nuca se mărunțește în robotul de bucătărie.
- Când siropul începe să fiarbă, se adaugă mucenicii. Mucenicii se fierb conform indicațiilor de pe ambalaj. Știm că mucenicii sunt fierți, atunci când se ridică la suprafață.
- După timpul de fierbere indicat, se ia crăticioare de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă deoparte pentru 30 de minute. Tot acum se adaugă nuca măcinată și esențele preferate.
- Mucenicii muntenești se servesc calzi sau reci.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Vezi și Cum se fac mucenicii fierți. Ingredientul care le schimbă radical gustul. Se presară la final
Mucenici cu aluat de casă
Dacă doriți să preparați aluatul pentru mucenici acasă, pregătiți-vă cu răbdare, dar vor ieși mult mai gustoși decât cei din comerț.
Ingrediente
- 300 grame făină
- 150 mililitri apă călduță +/- 10 mililitri
- un praf de sare
Mod de preparare
- Într-un bol se cerne făina care se amestecă cu praful de sare.
- Peste făină se toarnă apa călduță și se frământă un aluat cu consistență mai tare.
- Se modelează aluatul în biluțe mici, care se întind în fășii subțiri. Din aceste fâșii de aluat se formează 8- uri.
- Mucenicii se lasă la uscat pentru 24 de ore.
- Pentru fierbere și cum se prepară siropul urmați pașii din rețeta de mai sus.
Citește și Cum se însiropează corect mucenicii. Secretul ca să iasă perfecți, exact ca la patiserie
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!