Cum se face toba de casă. Rețeta tradițională - Ego.ro

Cum se face toba de casă. Rețeta tradițională

Ingredientele care îi dau gust desăvârșit

Scris de: Daoud Andra

23 Nov. 2023

Cum se face toba de casă. Rețeta tradițională

Iarna este anotimpul în care se fac preparatele tradiționale din carne de porc. Pe lângă cârnați, slănină și friptură, toba de casă nu lipsește de pe mesele românilor în perioada Sărbătorilor. Se prepară în mod tradițional atunci când se taie porcul, dar poate fi făcută și din ingrediente cumpărate. Cum se face, pas cu pas, după rețeta tradițională, și cum poate fi păstrată mai mult timp proaspătă.

Toba de casă, un deliciu pentru Crăciun

Preparatele tradiționale din carne de porc sunt specifice sezonului rece, dar mai ales mesei de Crăciun. Cârnații afumați, toba, poftia sau sarmalele proaspăt făcute se numără printre bucatele pe care le găsim pe mesele de sărbătoare. Chiar dacă unele preparate pot fi găsite și în comerț, ele au cel mai bun gust dacă sunt pregătite în casă, după rețeta tradițională.

În ceea ce privește toba de casă, aceasta se aseamănă destul de mult la gust și la textură cu piftia. Toba are la bază ingrediente asemănătoare, iar rețetele tradiționale s-au transmis din generație în generație. În funcție de zona țării, condimentele folosite pot să difere, însă rețeta de bază rămâne aceeași.

Citește și: Jumări de porc crocante, rețeta ardelenească. Ce să presări la final ca să iasă și mai bune

Toba se face din limbă de porc, organe, ciolan, cartilaje, șorici și părți din capul porcului. În Ardeal, de exemplu, se adaugă și boia în compoziție, pentru a da un gust aparte tobei.

Cum se prepara toba de casa
Tobă de casă

Ingrediente pentru tobă

  • urechi, limbă și rât de porc
  • rinichi de porc
  • inimă de porc
  • 200 g șorici
  • 1 ciolan de porc
  • sare
  • piper (boabe și măcinat)
  • usturoi
  • foi de dafin
  • boia (opțional)
  • ienibahar
  • stomac de porc sau maț gros (dar nu creț) pentru umplut

Citește și: La câte grade se face friptura de porc. Ce să faci cu carnea înainte de a o pune pe foc, așa va ieși fragedă și suculentă

Mod de preparare

Se spală bine organele și carnea de porc și se lasă într-un vas cu apă rece și oțet. În acest fel, vor ieși sângele și mirosul din ele. După ce au stat o jumătate de oră în apă și oțet, se clătesc, după care se pun la fiert, într-un vas suficient de mare. Se adaugă apă cât să le acopere și o lingură de sare.

Bucățile de carne de porc trebuie să fie potrivite ca dimensiune, pentru a fierbe repede. Când apa dă în clocot, se îndepărtează spuma care se formează la suprafață. După ce nu mai apare spuma, se adaugă foile de dafin și piperul boabe, dar și câțiva căței de usturoi și se lasă la foc potrivit, aproximativ două ore.

Când carnea a fiert și este fragedă, se scoate din oală și se lasă la răcit, urmând a fi tăiată bucățele. Zeama se strecoară și se păstrează, pentru că va fi nevoie de ea la final.

Citește și: Piftie de porc ca acum 100 de ani. Ingredientele secrete pe care le foloseau gospodinele în trecut. Ieșea delicioasă

Cum se fierbe toba de porc

Membrana în care se pune umplutura (stomacul de porc) se spală bine și se lasă și ea în apă cu oțet, pentru a scăpa de mirosul specific, după care se clătește cu apă rece. Carnea de porc care s-a răcit între timp se taie fâșii sau cubulețe potrivite. Se condimentează cu sare, piper, boia și ienibahar. Se adaugă câteva polonice din zeama în care a fiert carnea și se omogenizează compoziția.

Se umple stomacul de porc cu amestecul și se sigilează capetele. Acestea pot fi legate cu ață, iar deschizătura prin care a fost umplut se coase cu un ac gros, astfel încât să fie sigilată. Se pune toba la fiert în apa în care au fiert ingredientele și se mai adaugă apă, dacă este nevoie, cât să o acopere.

Se mai fierbe toba umplută încă o oră, după care se scurge bine de apă și se lasă la răcit. Se dă la frigider, pentru a se închega compoziția, apoi poate fi tăiată în bucăți mai mici și păstrată la congelator timp de câteva luni.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Alexandra Ungureanu și Keo fac echipă la “Te cunosc de undeva” “Eu îl înțep, mai țip la el, îl ambiționez, îl mai cert!”
8 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Gabriela Prisăcariu, out de pe cel mai important podium din România! Dani Oțil, reacție fabuloasă
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025. Documentul necesar copiilor care nu au împlinit 6 ani. Când...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ministerul Muncii a publicat ORDINUL prin care se fac plăţile restante. Avem DOCUMENTUL care arată...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Cum a făcut față fiul adoptiv al Luminiței Anghel, la perioada studiilor? "Mă dădea afară...
Zodiac Chinezesc săptămâna 1–6 aprilie 2025: lecții de răbdare și energie intensă
Tyla Uimește la Billboard Women in Music 2025: „Nimeni n-a mai purtat așa ceva!”
A fost jignită și execrabil criticată pentru greutatea ei, dar acum le-a dat șah mat....
Dezvăluiri din culisele Asia Express 2025. Care este echipa de vedete ce a atras antipatia...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Mănânci biscuiți oreo? Cât de sănătoși sunt
Câinele din filmul `The Friend` și-a eclipsat colegii de platou, Naomi Watts și Bill Murray
Cum ar fi fost căsnicia Luminiței Anghel cu Marcel Pușcaș. Fiul adoptiv, David, face dezvăluiri...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *