Tocana de legume este un preparat sănătos, care se regăsește adesea în bucătăria noastră. De obicei, tocana de legume este savurată în sezonul rece, dar poate fi apreciat cu ușurință ca aperitiv pe tot parcursul anului. Tocana de legume este, de asemenea, o opțiune populară în perioadele de post, deoarece este compusă în mare parte din legume și aduce numeroase beneficii sănătății noastre.
Rețeta de tocană de legume este simplă, ieftină și rapidă, având în vedere că pregătești o cantitate mai mare și o folosești în câteva zile. Poate fi asociată cu carne, garnituri de cartofi, orez. De asemenea, servită călduță cu un colț de pâine sau cu mămăligă, reprezintă un deliciu estival.
Principalele legume ce se folosesc pentru obținerea tocanei sunt rădăcinoasele (țelină, păstârnac, pătrunjel, morcovi), tomatele, ardei, ceapă și uneori ciupercile, în funcție de rețetă și de gustul fiecăruia. De asemenea, este folosit uleiul de măsline sau de floarea soarelui pentru procesul de călire. Bineînțeles că nu vor lipsi condimentele precum sarea, piperul sau foile de dafin. Consumul unui asemenea complex de legume, bogat în substanțe nutritive și antioxidanți, este „sănătate curată”, cum zice vorba populară.
Vezi și Ce să adaugi la final în zacusca de legume pentru un gust desăvârșit. Cea mai bună rețetă de casă
1. Încinge uleiul de măsline într-o oală mare, la foc mediu.
2. Adaugă ceapa tocată și călește-o până devine translucidă și ușor caramelizată.
3. Pune usturoiul zdrobit și călește-l un minut, până când eliberează aroma sa delicioasă.
4. Adaugă morcovii, țelina, păstârnacul și cartofii cubulețe în oală și amestecă în oală câteva minute.
5. Pune ardeiul gras și dovlecelul cubulețe în oală și continuă să călești timp de alte câteva minute, până când toate legumele devin ușor moi.
6. Toarnă roșiile în bulion sau roșiile proaspete tăiate cubulețe în oală și amestecă bine.
7. Adaugă supa de legume și condimentele: cimbru uscat, oregano uscat, sare și piper după gust. Amestecă din nou pentru a combina toate ingredientele.
8. Redu căldura la minimum, acoperă oala și lasă tocana să fiarbă aproximativ 20-30 de minute. Acest timp va permite legumelor să se înmoaie și aromele să se combine frumos.
9. Gustă și ajustează condimentele, dacă este necesar.
10. Servește tocana de legume caldă, poate fi acompaniată de o porție de orez sau de mămăligă caldă.