Cum se fierbe corect mămăliga. Greșeala pe care trebuie să o eviți ca să nu facă cocoloașe

Ca să faci o mămăligă gustoasă, trebuie să urmezi câțiva pași simpli. Avem pentru tine și câteva trucuri care te vor ajuta ca mămăliga să nu facă cocoloașe.
Cum se fierbe corect mămăliga. Greșeala pe care trebuie să o eviți ca să nu facă cocoloașe

Cum se fierbe corect mămăliga pentru a nu face cocoloașe şi pentru a ieşi cât mai gustoasă? Mămăliga se obține din mălai de porumb și este consumată de oameni din cele mai vechi timpuri. Mai exact, începând cu secolul al XVII- lea. Acest preparat se consumă și în alte țări din Europa, nu doar în România. De-a lungul timpului, gospodinele din lumea întreagă au căutat diferite trucuri pentru ca mămăliga să iasă perfect.

Nu toată lumea știe să fiarbă mămăliga sau cel puțin nu una ca la carte, adică fără cocoloașe. Acestea sunt cele mai des întâlnite și primul semn că ceva nu a fost în regulă când ați fiert mămăliga.

Câte calorii are mămăliga

Puțini sunt cei care știu că felia de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică are aproximativ 80 de calorii/felie. Mămăliga este o alternativă sănătoasă la pâine, însă trebuie consumată cu moderație, deoarece, în final, îngrașă la fel pentru că are același număr de calorii.

Acest aliment se poate consuma ca garnitură, dar și ca fel principal. Mămăliga este unul dintre preparatele de bază din bucătăria românească.

Cum se fierbe corect mămăliga: paşii pe care trebuie să îi urmezi

  • Ai pus apa la fiert într-un vas (de preferat din tuci, este mult mai bun), apoi arunci un praf de sare și unul de mălai în apă.
  • Imediat ce apa a început să fiarbă, adaugă și restul de mălai. Nu aștepta până apa clocotește și fă asta mai devreme, pentru a evita formarea cocoloașelor. De altfel, acesta este cel mai important pas atunci când fierbi mămăliga.

  • Nu turna tot mălaiul o dată, ci adaugă puțin câte puțin, în „ploaie”, pentru ca mămăliga să iasă fină.
  • Amestecă mămăliga pe tot parcursul fierberii pentru a se fierbe uniform.
  • Mălaiul de țară trebuie fiert cu 15 minute mai mult față de mălaiul din comerț.
  • Imediat cum ai făcut mămăliga, scoate-o pe un tocător de lemn, deoarece tocătorul va absorbi excesul de apă din mămăligă.

Cum se fierbe corect mămăliga ca să nu facă cocoloașe

Se pune apa la fiert într-un tuci sau într-un vas de inox, la foc mediu. În general, proporția este de o măsură de mălai la patru de apă. Adică, la un litru de apă se adaugă 250 g de mălai. Dacă faci un preparat sărat, adaugă și sare în apă, după gust.

Când apa este aproape de fierbere, se varsă mălaiul în „ploaie”, amestecând cu un tel, ca să nu facă cocoloașe. Dacă la început ai folosit telul, în ultima parte folosește o lingură de lemn.

Amestecă încontinuu la flacără mică și ai grijă ca mămăliga să nu se lipească. Pentru a afla dacă mămăliga este gata, verifică dacă lingura stă fixă în mijloc. Poți răsturna mămăliga pe un fund de lemn. Se va întări când se răcește. Timpul de fierbere depinde de tipul de mălai utilizat.

Rețetă mămăligă la cuptor

Sau un fel de budincă din mămăligă:

  • Fierbe mămăliga în lapte pe foc, dar doar 3 minute, amestecând continuu.
  • Adaugă și o nucă de unt și amestecă.
  • Răstoarnă mămăliga pe o tavă întinsă tapetată cu hârtie de copt.
  • Las-o să se răcească și apoi taie-o în felii sau în forma dorită și pune la cuptor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.6 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *