Cum se fierbe corect mămăliga pentru a nu face cocoloașe şi pentru a ieşi cât mai gustoasă? Mămăliga se obține din mălai de porumb și este consumată de oameni din cele mai vechi timpuri. Mai exact, începând cu secolul al XVII- lea. Acest preparat se consumă și în alte țări din Europa, nu doar în România. De-a lungul timpului, gospodinele din lumea întreagă au căutat diferite trucuri pentru ca mămăliga să iasă perfect.
Nu toată lumea știe să fiarbă mămăliga sau cel puțin nu una ca la carte, adică fără cocoloașe. Acestea sunt cele mai des întâlnite și primul semn că ceva nu a fost în regulă când ați fiert mămăliga.
Puțini sunt cei care știu că felia de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică are aproximativ 80 de calorii/felie. Mămăliga este o alternativă sănătoasă la pâine, însă trebuie consumată cu moderație, deoarece, în final, îngrașă la fel pentru că are același număr de calorii.
Acest aliment se poate consuma ca garnitură, dar și ca fel principal. Mămăliga este unul dintre preparatele de bază din bucătăria românească.
Se pune apa la fiert într-un tuci sau într-un vas de inox, la foc mediu. În general, proporția este de o măsură de mălai la patru de apă. Adică, la un litru de apă se adaugă 250 g de mălai. Dacă faci un preparat sărat, adaugă și sare în apă, după gust.
Când apa este aproape de fierbere, se varsă mălaiul în „ploaie”, amestecând cu un tel, ca să nu facă cocoloașe. Dacă la început ai folosit telul, în ultima parte folosește o lingură de lemn.
Amestecă încontinuu la flacără mică și ai grijă ca mămăliga să nu se lipească. Pentru a afla dacă mămăliga este gata, verifică dacă lingura stă fixă în mijloc. Poți răsturna mămăliga pe un fund de lemn. Se va întări când se răcește. Timpul de fierbere depinde de tipul de mălai utilizat.
Sau un fel de budincă din mămăligă: