Periuța de dinți electrică este recomandată de mulți medici dentiști. Aceasta curăță dinții mai bine decât o periuță obișnuită și reprezintă o investiție pe termen lung. Cum se folosește corect periuța de dinți electrică și ce greșeli să eviți atunci când periezi.
Atunci când vine vorba despre sănătatea orală, totul pornește de la igiena dentară. Pentru a evita acumularea plăcii bacteriene care, în timp, duce la probleme dentare, este recomandat să folosești o periuță și o pastă de dinți potrivite pentru nevoile tale. Tehnologia din ce în ce mai avansată face ca periuțele electrice să curețe foarte bine dinții, aproape la fel de bine ca un periaj profesional.
O periuță de dinți electrică reprezintă o investiție pe termen lung, pentru că o poți folosi ani la rând. Tot ce trebuie să faci este să îi schimbi capătul la intervale regulate de timp și să o utilizezi corect.
Citește și: Cât de des trebuie să îți schimbi periuța de dinți. Multe persoane fac greșeala
Spălatul dinților cu o periuță electrică ar trebui să se facă după anumite reguli. Ține cont de ele atunci când te speli pe dinți, dacă vrei să ai o dantură frumoasă și sănătoasă.
Timpul recomandat pentru spălarea dinților este de două minute. Multe modele de periuțe electrice au un senzor care te avertizează atunci când trebuie să treci la următorul cadran dentar. După două minute, se opresc singure. Periajul se face întotdeauna dinspre gingie spre dinte, pentru a elimina placa bacteriană.
Citește și: Ce semnifică, de fapt, culorile unei paste de dinți. Detalii pe care sigur nu le-ai știut
Mulți oameni au impresia că trebuie să apese tare pe dinți cu periuța, pentru a-i curăța. Tehnologia periuțelor electrice asigură un periaj eficient, prin mișcările capătului periuței, fără să fie nevoie să apeși foarte tare. Unele modele de periuțe au senzori care adaptează presiunea, în funcție de sensibilitatea gingiilor.
Capătul periuței electrice trebuie schimbat din 3 în 3 luni sau atunci când este vizibil uzat. Când perii încep să se descopună și începe să se vadă uzura, este momentul să schimbi capătul periuței.
Dacă nu este bine spălat după fiecare utilizare, în capătul periuței electrice se pot aduna bacterii. Spală bine periuța și scurge excesul de apă de pe ea, după fiecare utilizare. Umezeala creează un mediu favorabil pentru răspândirea bacteriilor. O dată pe săptămână, pune capătul periuței în apă cu bicarbonat de sodiu, pentru a-l dezinfecta.
Periuța de dinți electrică este eficientă în combinație cu o pastă de dinți potrivită pentru nevoile tale. Degeaba ai o periuță bună, dacă nu folosești pasta potrivită. Alege produsul în funcție de problemele/nevoile dinților și ale gingiilor, pentru a beneficia de o curățare eficientă.
Multe persoane încheie periajul cu apă de gură, pentru a îndepărta complet placa bacteriană. Acest lucru este greșit, mai ales dacă folosești o pastă de dinți care conține fluor. Apa de gură îndepărtează nu doar bacteriile, ci și fluorul, care ar trebui să creeze o peliculă protectoare pe dinți. Clătește cu apă de gură înainte de periaj, dacă alegi să folosești un astfel de produs.