Cum se gătesc corect legumele congelate. Trucuri ca să-și păstreze culoarea și proprietățile

Patru moduri de a găti legumele congelate

Scris de: Daoud Andra

24 Oct. 2023

Cum se gătesc corect legumele congelate. Trucuri ca să-și păstreze culoarea și proprietățile

Legumele congelate pot fi o variantă rapidă de a pregăti o garnitură sau o masă în sine delicioasă. Fie că este vorba despre mixuri de legume congelate cumpărate ca atare sau legume puse de tine la congelator, acestea pot fi păstrate timp îndelungat așa și folosite la nevoie. Cum se gătesc corect legumele congelate, pentru a-și păstra calitățile și proprietățile. Patru metode de a le prepara ca la carte.

Cât timp poți păstra legumele la congelator

Congelarea legumelor reprezintă cea mai bună modalitate de a le păstra proprietățile. Dacă sunt puse la congelator la scurt timp după ce au fost recoltate, legumele își păstrează vitaminele și mineralele mai bine decât dacă sunt depozitate la frigider.

Poți cumpăra mixuri de legume congelate sau poți conserva în acest fel legume din propria grădină, pe care să le folosești ulterior la ciorbe, tocănițe sau diverse garnituri. Cel mai bine se păstrează legumele verzi, care își mențin atât culoarea, cât și nutrienții și după ce sunt gătite. În ceea ce privește perioada în care poți păstra legumele în acest fel, este recomandat să nu treacă mai mult de 9 luni de când le-ai pus în congelator și până când le folosești.

Citește și: Legumele pe care să le cultivi în luna noiembrie, în grădină. Sunt rezistente la frig și dau roade bogate

Cum se gătesc corect legumele congelate
Legume congelate

Cum se gătesc corect legumele congelate

Legumele congelate pot fi gătite fie la aburi, fie în apă fiartă, fie la tigaie, în unt sau ulei de măsline. În funcție de cum le gătești, legumele pot fi decongelate înainte sau pot fi puse la gătit direct din congelator. Iată patru metode de a găti legumele congelate, astfel încât să te bucuri de aroma și calitățile lor pe deplin.

Legume congelate la aburi

Cea mai bună metodă de a găti legumele este la abur. Poți folosi steamerul sau o oală cu apă care fierbe, deasupra căreia pui o sită metalică și un capac. Pune legumele direct din congelator în aparatul cu aburi sau în sită, atunci când apa fierbe. Gătește-le timp de 20 de minute sau până când capătă textura dorită, dar fără a fi complet moi.

Citește și: Cum se depozitează corect ceapa. Lângă ce legume să nu o pui niciodată, se va strica în scurt timp

Legume congelate fierte

Pune o oală cu apă și sare pe aragaz, iar când apa dă în clocot, adaugă legumele direct din congelator în oală. Fierbe-le timp de 10-12 minute și gustă pentru a vedea dacă sunt gătite. Scurge bine legumele de apă fiartă și condimentează-le. Dacă vrei ca acestea să își păstreze culoarea, trece-le pe sub un jet de apă rece sau pune-le pentru un minut în apă cu gheață.

Legume congelate la tigaie sau la wok

O altă modalitate de a găti legumele congelate este la tigaie sau la wok. În acest caz, este nevoie ca legumele să fie scoase din congelator înainte cu o oră. Lasă-le la dezghețat și pune-le într-o sită pentru a se scurge excesul de apă. Gătește-le în unt sau în ulei de măsline, la foc mediu spre mare, timp de 8-10 minute, amestecând în continuu. Adaugă sare și condimentele favorite.

Citește și: Cât se fierbe orezul cu legume ca să iasă pufos și să nu se lipească. Doar așa îl vei găti de acum încolo

Legume congelate la cuptor

Legumele pot fi preparate și direct la cuptor. La fel ca în cazul gătirii la tigaie, legumele se decongelează înainte. Se adaugă sare și piper peste ele, câteva linguri de ulei de măsline și alte condimente care vă plac. Se pun într-o tavă și se dau la cuptor, la 200 de grade, pentru 30 de minute. Se amestecă din când în când, astfel încât să se gătească uniform.

 

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *