Cum se închină catolicii, dar și ortodocșii și care este diferența dintre cele două. Semnul crucii este unul ditre cele mai importante semne făcute de credincioși. Fie că ies din casă, merg într-o biserică sau cer ajutorul Divin, oamenii fac semnul crucii. Există însă o diferență între felul în care se închină ortodocșii și modul în care o fac catolicii. Pentru a afla mai multe despre asta, vă invităm să parcurgeți textul de mai jos.
Primul semn al crucii a fost făcut la Cina cea de Taină şi la momentul înmulţirii pâinilor, chiar de către Iisus Hristos care a binecuvântat bucatele făcând asupra lor semnul crucii.Semnul crucii reprezintă cel mai important gest pe care îl fac credincioșii creștini. Cum se închină catolicii.
Creștinii își fac cruce în cele mai importante momente din viața lor. Sigur că, este important ca în momentul în care faceți semnul crucii să faceți și o rugăciune, pentru a nu face doar un gest mecanic. Cuvintele sunt la fel de importante.
Creștinii își fac cruce în cele mai importante momente ale vieții, precum și atunci când intră sau ies din biserici, în timpul rugăciunii sau chiar și atunci când înceo lucruri noi.
Primele trei degete ale mâinii drepte cu care se face semnul crucii simbolizează Sfânta Treime Creştină compusă din Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.
Degetele inelar şi cel mic sunt lipite de podul palmei şi au și ele semnificaţia proprie, cu privire la cele două firi ale Mântuitorului, cea divină şi cea umană, unite ulterior într-o singură fiinţă.
Spre deosebire de creștini- ortodocși, creștinii romano-catolici trebuie să facă un alt semn atunci când se închină. Creștinii romano-catolici își fac semnul crucii cu palma deschisă și îl fac invers decât cei ortodocși, și anume de la umărul stâng la cel drept.
„La creştinii ortodocşi semnul crucii se face prima dată spre frunte, apoi la buric, spre umărul drept şi pe umărul stâng. Care este motivul pentru care catolicii și ortodocșii se închină în mod diferit?
Până în 1570, romano-catolicii își făceau cruce atât din dreapta în stânga, cât și invers. După care Papa Pii al V-lea a insistat să se facă cruce doar de la stânga la dreapta. Atunci când te închini astfel, conform simbolisticii catolice, semnul crucii vine de la omul care se adresează lui Dumnezeu. Dar în cazul crucii de la dreapta la stânga, cum se întâmplă în cultul ortodox, vine de la Dumnezeu care binecuvântează omul.
Nu în ultimul rând, mișcarea mâinii de la stânga la dreapta înseamnă trecerea de la păcat la mântuire, deoarece partea stângă în creștinism se asociază cu puterea diavolului, iar partea dreaptă se asociază cu puterea divină. În cazul faceriisemnului crucii de la dreapta la stânga se tratează ca biruința lui Dumnezeu asupra diavolului. Protestanţii respectă Crucea, dar nu îşi fac semnul crucii, iar cei din cultele neoprotestante nu o venerează şi nu-şi fac niciodată cruce”, este explicația preotului.
Foarte bun articolul!