Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ghid de îngrijire, ce este esențial să faci

E important să știi asta
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ghid de îngrijire, ce este esențial să faci

Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Mușcatele, denumite și pelargonium, sunt plante extrem de frumoase de care am vrea să ne bucurăm pe întreg parcursul anului. Din păcate însă, acestea trebuie să intre într-o pauză de câteva luni pe perioada sezonului rece. Însă dacă sunt îngrijite corect, le putem vedea înflorite începând cu finalul lunii februarie. Totuși, există posibilitatea ca mușcatele să continue să înflorească chiar și în timpul iernii. Iată cum trebuie îngrijite mușcatele în sezonul rece.

Cum se îngrijesc mușcatele iarna

Datorită coloritului extrem de bogat și a frumuseții lor deosebite, mușcatele sunt unele dintre cele mai apreciate flori de către români. În mod normal, mușcatele intră în perioada de pauză începând din noiembrie și până la sfâșitul lunii februarie. Procesul este necesar pentru a putea înflori din nou.

Însă deși sunt perene, dacă sunt fertilizate corect și păstrate în locuri calde și luminoase, acestea nu vor ieși din perioada de vegetație. O parte din frunzele plantelor se vor pierde, mai ales că o serie de ramuri vor trebui tăiate, însă nu este exclus să continue să înflorească.

În timpul iernii, cele mai bune locuri în care pot fi ținute mușcatele sunt terasele, verandele și serele. Pervazul nu este un loc ideal, dar este acceptabil.

Perioada în care plantele de exterior ies din vegetație este finalul lui octombrie – mijlocul lui noiembrie. De aceea este necesar să fie îngrijite corespunzător pentru reveni cu flori și frunze după trecerea iernii.

Reguli de îngrijire a mușcatelor

  • Înaine de a începe tăierea lăstarilor, este important să curățăm foarte bine instrumentul cu care realizăm această operațiune. Spală-l cu apă caldă și șterge-l ulterior cu alcool pentru a preveni contaminarea plantelor cu virusuri. Procedura trebuie repetată și când se trece de la o floare la alta.
  • Lăstarii mușcatei trebuie tăiați înainte de căderea primei brume (cel mai bine înainte de mijlocul lui noiembrie). Aceștia trebuie îndepărtați chiar dacă mai au încă flori. Tăierea se face la două-patru noduri (aproximativ 10 cm).
  • Ramurile bătrâne pot fi tăiate și mai scurt, la unul-două noduri.
  • Ghivecele se păstrează în încăperi răcoroase, lângă ferestre, în care temperatura nu scade sub 1°C şi nu depăşeşte 12°C.
  • După tăierea lăstarilor, planta nu se mai udă decât foarte rar, doar pentru a evita deshidratarea completă a substratului. E suficient o dată pe lună cu 100 ml apă.
  • Pentru a evita dezvoltarea mucegaiului sau a altor microorganisme care pot duce la apariția unor boli, tratează planta cu un fungicid. O altă variantă ar fi să pudrezi tăieturile, ramurile și substratul cu cu praf de cărbune de lemn ars (ori cărbune de grătar).
  • Mușcatele intră în starea de repaus până la primăvară. Acestea pot fi scoase din nou afară după ce trece pericolul apariției brumelor.

Dacă respecți pașii enumerați mai sus, cu siguranță mușcatele îți vor mulțumi și te vor răsplăti la primăvară cu o cascadă de flori, care îți va încânta privirea.

Mușcatele curgătoare trebuie tăiate și ele și pregătite pentru iarnă. Însă nu necesită o tăiere la fel de drastică precum la celelalte, dar este necesară. În timpul iernii, acestea se așează în locuri mai întunecate, la temperaturi între 7 și 10 grade Celsius. Ghivecele se verifică o dată la două-trei săptămâni, iar dacă substratul este aproape uscat atunci va fi nevoie ca planta să fie udată moderat.

Citește și: „Ce să pui în apa florilor să reziste mai mult. Trucuri simple care le ajută să se mențină proaspete în vază

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *