Orhideea este una dintre cele mai frumoase flori și de cele mai multe ori cea mai bună variantă pentru interior. Pentru ca aceasta să reziste în timp, trebuie să știi cum să o îngrijești. Dacă ai în locuința ta o astfel de plantă, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri de la grădinarii profesioniști despre cum se îngrijesc orhideele.
Orhideea este o plantă uşor de îngrijit, însă are nevoie de atenţie pentru a fi sănătoasă. Este o plantă tropicală destul de rezistentă, așa că este ideal să o ai acasă. Pentru ca ea să înflorească mereu, este suficient să îi dai doza potrivită de lumină și umiditate.
Există 30.000 de specii pure și aproximativ 140.000 de hibrizi de diferite forme și culori. Primul sfat ar fi să faci alegerea corectă și să iei o specie care poate fi ținută în casă la o temperatură potrivită. De asemenea, floarea trebuie să aibă umiditate moderată și luminozitate medie. Cele mai căutate sunt Phalaenopsis datorită perioadei lungi de înflorire de câteva luni.
Ideal este să pui orhideea într-un loc relativ umed, cu multă lumină, dar fără soare direct. Orhideele au nevoie de multă ventilație. De exemplu, Phalaenopsis nu are nevoie de lumină directă, așa că o poţi așeza mai departe de fereastră sau într-un loc orientat spre nord sau est, potrivit enfemenino.com.
Se poate pune și pe balcon dacă floarea nu este expusă la lumină directă a soarelui și dacă temperatura nu scade sub 8°C. Temperatura ideală pentru a păstra o orhidee este între 17°C si 23°C.
Orhideea se poate uda o dată la zece zile. Este important ca pământul să fie uscat, atunci când repeţi procedura. Umiditatea excesivă poate duce la creșterea ciupercilor sau poate provoca putrezirea rădăcinilor. O dată pe săptămână, umezeşte rădăcinile orhideelor. Umple un lighean cu apă și scufundă complet baza plantei.
Dacă faci asta odată la doi ani este suficient. Nu este necesar să foloseşti un ghiveci foarte adânc. Rădăcinile de orhidee au nevoie de aerare, așa că amestecul de transplant ar trebui să fie ușor. Trebuie să ai grijă ca planta să nu fie atacată de insecte dăunătoare, precum afidele, acarienii sau ploșnițele.