9 Martie este data la care credincioșii ortodocși celebrează Ziua Sfinților 40 de Mucenici. Gospodinele fac in cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți Sfinți, Sfințișori, Mucenici, Brăduleți sau Bradoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. În Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoara și nucă. Pentru că în unii ani, 9 Martie se află în perioada postului Paștelui, iar în alți ani, nu, rețetele de mucenici se pot face și de dulce și de post.
Mucenicii moldovenești copți, de post, sunt delicioși dar dacă nu sunt bine însiropați devin uscați și înecăcioși. Găsim la patiserii mucenici de post, de obicei bine însiropați, dar în același timp, colacul își păstrează fermitatea și textura pufoasă. Acasă, când preparăm mucenici, parcă nu întotdeauna ne ies la fel de buni. Hai să vedem cum putem însiropa mucenicii, fără a deveni prea moi:
Urmând acești pași simpli, mucenicii vor fi suficient însiropați și își vor păstra textura pufoasă.
Cifra 8 în teologie semnifică ziua a opta. În acest sens, în teologia Sfinților Părinți, veșnicia creației transfigurate prin Hristos Domnul este redată de expresia „ziua a opta a creației”. În opoziție cu săptămâna de șapte zile, care măsoară timpul finit, ziua a opta „arată modul existenței mai presus de materie și de timp” (Sfântul Maxim Mărturisitorul), definește un nou început și o altă stare care nu va mai fi supusă schimbării, pentru că ziua a opta nu se va sfârși niciodată și nici nu va fi măsurată cu perioade trecătoare ale timpului, ci „va fi un timp format nu din succesiuni de momente trecătoare, pieritoare, ci din relația de dragoste plenară, care se săvârșeşte neîncetat într-o transfigurare dinamică «din slavă în slavă» (II Corinteni III, 18)”, după cum afirmă Christos Yannaras.
Din cele prezentate mai sus despre ziua a opta înțelegem că mucenicii în forma cifrei 8 ne arată că Sfinții 40 de Mucenici ne sunt călăuzitori prin mucenicia lor spre ziua a opta, cea care nu se sfârșeşte niciodată și este a bucuriei celor drepți în Împărăția cea nepieritoare a lui Dumnezeu.
Sursa: Ziarul Lumina