Pentru ca puiul pus pe grătar să iasă perfect, este bine ca el să fie marinat înainte de a fi gătit. În caz contrar, este posibil ca focul tare să îl usuce sau chiar să îl ardă. Există însă, câteva sfaturi date de specialiștii în domeniu, pentru cei care vor să pregătească un grătar în familie. Iată cum se marinează carnea de pui pentru grătar.
Uleiul de măsline, zeamă de lămâie, apă, usturoiul, sarea, mierea și piperul se pun într-o pungă cu fermoar. Amestecați bine conținutul. Adăugați ciocănelele sau pulbele dezosate, după caz, și amestecați bine.
Citește și: De ce nu se consumă carne de pui de Revelion. O veche superstiție din popor arată clar
Dacă folosești piept de pui, pune-l într-o altă pungă cu închidere prin fermoar. Cu ajutorul unui ciocan pentru șnițele sau al unui făcăleț, bate carnea până se subțiază.
Pune pieptul de pui în pungă cu marinată. Se lasă la frigider pe timp de noapte
Se scot apoi bucățile de pui din marinată și se șterg bine cu ajutorul unui prosop de hârtie.
Puiul se lasă pe grătar timp de 3 minute pe fiecare parte la căldură indirectă, după care mută-l în zona de căldură indirectă încă 13-15 minute. Poftă bună!
O porție de pui oferă 72% din doză zilnică recomandată de vitamina B3 sau niacina.
Citește și: Noodles sau tăiței de orez cu carne de pui și legume
Vitamina B3 protejează ADN-ul de deteriorare, contribuie la prevenirea cancerului și a bolii Alzheimer.
Carnea de pui conține jumătate din doză zilnică recomandată de seleniu, un mineral care stimulează secreția de glutation, numit „antioxidantul miraculos” sau „proteină vieții”.
Glutationul este sintetizat de ficat și face parte dintre cei mai puternici și importanți antioxidanți ai organismului. Acesta lupta împotriva cancerului.
În plus, acest antioxidant are rol detoxifiant, antiinflamator și imunomodulator. El restabilește echilibrul între imunitatea celulară și umorală și activează celulele macrofage.
Consumul de carne de pui cu hormoni (steroizi, în special) ar putea declanșa și cancer de prostată sau cancer digestiv.
Estrogenul declanșează o serie de dereglări hormonale și metabolice la copii și adolescenți. Printre sunt pubertatea precoce, celulita la vârste foarte mici și creșterea rapidă în greutate.
La adulți, carnea de pui cu hormoni provoacă obezitate.
„Un studiu recent atrage atenția asupra consumului de carne de pui din magazine. Această ar putea conține o tulpină a bacteriei Escherichia coli, rezistență la antibiotice și care poate cauza infecții ale vezicii urinare la femei.
Bacteria poate ajunge în corpul omului prin simplă manipulare a cărnii de pui, înainte de prepararea e”, potrivit Sfatulmedicului.ro.