Cum se păstrează brânza proaspătă pentru mai mult timp. Greșeala pe care o fac mulți români

Sfaturi utile pentru conservarea brânzei

Scris de: Oana Matei

29 Jun. 2023

Cum se păstrează brânza proaspătă pentru mai mult timp. Greșeala pe care o fac mulți români

Brânzeturile sunt un element de bază în bucătăria noastră, adăugând un gust savuros și o textură cremoasă sau sfărâmicioasă la numeroase preparate. De la brânza telemea, caș, urdă, brânza de burduf sau brânza proaspătă de vaci la brânză tare, maturată, fiecare tip de brânză necesită o atenție specială în ceea ce privește păstrarea lor. Citește mai jos, sfaturile specialiștilor despre păstrarea brânzeturilor, în mod optim, pe perioade mai lungi de timp.

Secretul păstrării brânzeturilor proaspete și delicioase pentru o perioadă mai lungă de timp

Brânza tare:

  • Înfășurați-o în hârtie pergament: Brânza tare, cum ar fi telemeaua veche, parmezanul sau cheddarul, trebuie înfășurată în hârtie pergament pentru a permite aerului să circule în jurul ei. Evitați folia de plastic, deoarece poate reține umiditatea și poate favoriza dezvoltarea mucegaiului.
  • Păstrați-o în frigider: Depozitați brânza tare în partea de jos a frigiderului, la o temperatură cuprinsă între 4 și 8 grade Celsius.

Brânza moale:

  • Păstrați-o într-un recipient ermetic sau înfoliată: Brânza moale, cum ar fi cașul, urda, brie sau camembertul, trebuie protejată de aer și de uscare excesivă. Păstrați-o într-un recipient etanș sau înfășurați-o în folie alimentară.
  • Depozitați-o la o temperatură mai scăzută: Brânza moale trebuie ținută în partea superioară a frigiderului, la o temperatură mai scăzută de aproximativ 2-4 grade Celsius.

Brânza proaspătă:

  • Păstrați-o în apă rece: Brânza proaspătă, cum ar fi mozzarella, poate fi păstrată într-un vas cu apă rece în frigider. Asigurați-vă că schimbați apa zilnic pentru a menține prospețimea brânzei.

Brânza maturată:

  • Înfășurați-o în hârtie pergament sau folie alimentară: Pentru brânza maturată, cum ar fi gouda sau roquefort, înfășurați-o în hârtie pergament sau folie alimentară pentru a preveni uscarea și pătrunderea aerului.
  • Depozitați brânza într-un sertar pentru legume: Un sertar dedicat pentru legume în frigider este un loc ideal pentru a păstra brânza maturată, deoarece umiditatea relativă este mai mare în această zonă.

Vezi și Cum deosebești brânza adevărată de cea contrafăcută. Semnul care te ajută să faci diferența

Păstrarea brânzei în ulei de măsline

Păstrarea brânzei la borcan, în ulei de măsline, este o metodă cunoscută și foarte utilă. Modul de preparare este simplu: taie brânza în cuburi egale, așaz-o în borcane, peste care toarnă ulei de măsline. Poți aromatiza brânza cu diverse condimente sau ierburi aromatice. Astfel, brânza se va consuma, după  2 săptămâni, timp va sta la macerat, în cămară, la loc răcoros.

Păstrarea brânzei în saramură

Acesta este un alt mod popular de păstrare a brânzei pentru perioade mai lungi de timp. Pentru acest mod de conservare este potrivit aproape orice tip de brânză precum cașul, telemeaua, chiar și brânza maturată. Uite cum se procedează: se pregătește un recipient încăpător de sticlă, de plastic sau ideal, un butoiaș de lemn. Brânza se scurge bine de zer, apoi se taie felii și se așază în recipient. Se fierbe o saramură din apă cu sare neiodată, care se va turna, răcită în prealabil, peste bucățile de brânză, cât să le acopere. Se acoperă recipientul cu capacul și se depozitează în cămară sau în balcon.

Congelare

Dacă decidem sa congelăm brânza, trebuie să ținem cont că atunci când este dezghețată își va pierde din savoare și textură. Brânzeturile tari se vor sfărâma când sunt tăiate, iar brânzeturile moi vor deveni granuloase.

Vezi și Cum desărezi brânza fără să i se schimbe deloc gustul. Amestecul în care trebuie să o ții câteva ore

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
10 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *